- 4 jaja
- 1 šalica (volumena 250 ml) šećera
- 1 šalica brašna
- 1 šalica ulja
- 1 šalica mlijeka
- 100 g rogača
- 100 g grožđica
- 100 g badema ili oraha
- 4 jabuke
- 2 jušne žlice ruma
- 1 jušna žlica cimeta u prahu
- 1 vrećica vanilin šećera
- 1 vrećica praška za pecivo
Sastojci za glazuru:
- 200 g šećera
- 100 g čokolade
- 100 g mlijeka
Priprema:
- Jabuke očistite i izribajte srednje krupno.
- Oprane grožđice stavite u zdjelicu i prelijte rumom.
- Odvojite bjelanjke od žumanaca - bjelanjke istucite u čvrsti snijeg, a žumanca dobro izmiješajte sa šećerom u homogenu smjesu.
- U zdjelici pomiješajte ulje i mlijeko pa postupno dolijevajte u smjesu žumanjaka i šećera.
- Brašno pomiješajte s praškom za pecivo. Potom naizmjenično u smjesu sa žumancima dodajite žlicu brašna pa žlicu ribanih jabuka pa žlicu mješavine mljevenih badema i rogača.
- Umiješajte grožđice i rum.
- Na kraju postupno dodajite snijeg od bjelanjaka i ručno lagano izmiješajte "noseći" žlicom smjesu iz dna prema vrhu.
- Smjesu izlijte u nauljen i pobrašnjen pleh pa stavite peći u pećnicu prethodno zagrijanu na 200 ℃.
- Kolač je gotov kada se odvoji od pleha.
- Vrući kolač prelijte glazurom, ohladite i poslužite.
Napomena: Prije mljevenja, rogače očistite od sjemenki. Izrežite ih na krupno, pomiješajte s bademima te sameljite. (Tako ih je najlakše mljeti. Znam iz iskustva.)
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....