U prvim mjesecima godine nepresušna tema jutarnjih kava je mršavljenje. Tako je i moja majka jedne godine odlučila isprobati dijetu. Ta njezina dijeta i prije samog početka je bila osuđena na propast. Majka mi je jedna od onih koji, ruku na srce, vole hranu. Razmišljaju o njoj, pričaju o njoj i, naravno, hvale. Od njih nikad nećete čuti da nešto nije ukusno. I ne može se dogoditi da se nečemu približi krajnji rok trajanja.
"Šteta je bacati hranu kad je bila na vagi", pa tako nakon ručka kruhom pomaže lonce glancajući ih da se zasjaje. Slatko, slano, kiselo, slatko. S prijom ili tatom. U 6 ujutro ili u 11 uvečer. Sve je super, u bilo kojem društvu i uvijek. Peku se kolači kad dolaze gosti, kad susjedina strina slavi imendan, "da se isproba novi valjak za tijesto", "da orasi ne užegnu", "jer ima viška bjelanjaka", za utjehu sestri što nije položila vozački, bratu što se izvukao od popravnog, i meni što dolazim iz tuđeg svijeta …
Da se vratim na dijetu. Imala je podršku cijele obitelji. Čak smo se, vidjevši kako manje jede ponadali čudu. Ne znajući razlog iznenadne ustrajnosti, iskreno smo navijali za majčinu eleganciju. Nakon nekoliko dana odusta od izazova i prizna nam kako je hranu za noćne gozbe skupljala u špajzi. "Ipak je bolje ić’ spavat’ sit i zadovoljan", zaključi samouvjereno ne dopustivši više nikada ikakvoj dijeti ući u njezin gurmanski život.
Formule za mršavljenje
Mudri farmaceuti svako proljeće izbace na tržište nekoliko novih, dakako učinkovitih, formula za mršavljenje. Kupuju se razno-razne tablete, šejkovi, pa i cijeli paketi za klesanje linije iz snova. Nažalost, prije će oni istopiti pola plaće nego naše salo. Tko nam je kriv kad više vjerujemo dobroj reklami nego ječmu, jabuci i kelju. Zašto kelju?
Mnogo je stvari koje pospješuju debljanje. Puno slatkoga, sjedenje po cijele dane, masna hrana, … Nasuprot ovome, ljudi koji jedu neprerađenu odnosno minimalno prerađenu hranu (npr. integralni kruh, svježe voće i povrće, mahunarke, …) rjeđe su debeli. (Naravno, mislim pri tome da jedu za jednu osobu, a ne za tri.) Evo i zašto.
U njoj je spas
Ako ste među onima koji trebaju ili žele smršaviti, vlaknasta hrana vaš je spas. Što su vlakna? Prehrambena vlakna su ugljikohidrati koje naš organizam ne može probaviti. Zato od vlakana ne dobivamo energiju. Međutim, hranu bogatu vlaknima moramo jesti svaki dan. Više je razloga tome.
Vlakna pomažu rad crijeva, a time sprječavaju zatvor stolice. Što je hrana bogatija vlaknima, njezin prolaz kroz crijeva bit će brži. S takvom hranom, stolica je češća i čovjek se osjeća lakšim. Moderno rečeno, crijeva potiču detoksikaciju.
Srećom po punije ljude, tu priča s vlaknima na prestaje. Ljudima koji imaju koje kilo viška govori se uvijek kako trebaju jesti svježe voće i povrće. Voluminozna je to hrana i kada stavite pred sebe zdjelu zelene salate, imate što vidjeti. A salata, sama po sebi nosi malo kalorija. Slično je i s kuhanim povrćem. Kada je pojedemo, vlaknasta hrana i u našem želucu napuni njegov veći dio, pa se sitost osjeti brzo. Nismo još završili s pričom o dobrobiti vlakana. Ima toga još. Vlakna također smanjuju koncentraciju masnoća i kolesterola u krvi. I još ću samo reći kako se hrana bogata vlaknima sporije, odnosno dugotrajnije, razgrađuje. Na taj se način sprječava nagli skok glukoze u krvi. Od koristi su dakle vlakna, osim ljudima koji imaju problema s debljinom i onima koji imaju problema s kolesterolom i masnoćama u krvi, kao o onima koji muku muče s lošom probavom.
Naravno, pritom bi trebalo i malo vježbati, a ne sjedeći očekivati čuda.
Voće ili voćni sokovi?
Sada su u modi razni svježe iscijeđeni voćni sokovi, a recepata za proljetne i zimske smoothieje ima na sve strane. Što odabrati?
Prvi izbor je voće. Možda nije toliko in, no to je tako. Usporedimo naranču i svježe iscijeđeni narančin sok. U naranči ima svega kao u soku, no u soku nema svega kao u naranči. Fale vlakna!
Možda ćete reći, "ali mogu napraviti smoothie od cijelog voća". Istina. Što se sastava smoothieja od krastavca i jabuke tiče, jednak je jabuci i krastavcu u komadu. No moj je izbor opet voće i povrće u izvornom obliku. Treba ga žvakati! Na taj se način pomaže i zdravlje zubiju.
Sadržaj vlakana u 100 g namirnice:
- Suhi grah, 15.5 g
- Integralni kruh, 5.1 g
- Crni kruh, 3.6 g
- Bijeli kruh, 3.3 g
- Kelj, 3.1 g
- Smeđa riža, 1.9 g
- Naranča, 1.8 g
- Neoguljena jabuka, 1.8 g
- Rajčica, 1.1 g
- Bijela riža, 0.4 g
- Narančin sok, 0.1 g
Chia sjemenke
Chia sjemenke u doticaju s vodom bubre. Može se ih dodati varivu da se zgusne. Pomoć su kod mršavljenja jer daju osjećaj sitosti.
U mužaru zdrobite 1 čajnu žličicu chia sjemenki i pomiješajte ju sa 2 dl tekućeg jogurta. Ostavite jogurt da odstoji pola sata i pojedite ga kao užinu.
Može li se previše vlakana biti loše?
Da. Niti previše vlakana u prehrani nije dobro. Ako imate problema s anemijom, preporuka je ne prekrcavati jelovnik vlaknima. Ona smanjuju iskoristivost željeza. Tako, ako ste ljubitelj smeđe boje i integralnog kruha, smeđe riže, ječma i zobi, zamijenite ih ponekad običnom tjesteninom i bijelim kruhom.
Patite li od zatvora stolice, prvo svoj problem pokušajte riješiti izvornom prehranom. S druge strane, vodite li se mišlju što više to bolje, i gotovo u sva svoja jela dodajete čiste mekinje, možete pogoršati problem. Mekinje prisutne u većoj količini, na sebe vežu vodu i osuše sadržaj crijeva. To otežava prolaz hrane kroz crijeva i pogoršava zatvor stolice.
- neoguljena jabuka, 100 g
- naranča, 100 g
- neoguljene kruška, 50 g
- kivi, 40 g
- cimet
Priprema:
- Jabuci i kruški uklonite sredinu, a kivi i naranču ogulite.
- Voće izrežite na kocke, pomiješajte i pospite cimetom.
Dobar tek!
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....