Pri spomenu na mahunarke odmah se sjetimo graha, soje i zelenih mahuna. Na bob gotovo nikada ne pomislimo.
Pretpostavlja se kako je to najstarija mahunarka. Potječe s Tibeta odakle se proširio Arapskim poluotokom, sjevernom Afrikom i Europom. Nažalost, rijetko je zastupljen u našoj prehrani iako je namirnica koja uistinu ima što ponuditi. Svakako vrijedi uvrstiti ju u proljetni jelovnik.
Obiluje bjelančevinama
Upravo kada nam u proljeće padne imunitet na tržnice stiže spas imena bob. Obiluje bjelančevinama koje su po svojoj kvaliteti tek malo lošije od sojinih. Bjelančevine su neophodne u stvaranju imunoglobulina. Uz to, bob sadrži dosta ugljikohidrata koji su organizmu izvor energije, te vitamine B skupine koji osiguravaju oslobađanje energije iz tih prisutnih ugljikohidrata.
Valja spomenuti kako ova mahunarka sadrži i željezo. Upravo je zbog ove kombinacije hranjivih tvari bob idealna namirnica protiv proljetnog umora i jačanja imuniteta.
Bob u gastronomiji
Danas se u svijetu ova namirnica jede na 1000 načina. Kuhaju se njegova svježa i osušena zrna. Zrela zrna i mahune boba potrebno je jesti kuhane jer se tako neutraliziraju tvari koje smanjuju probavljivost bjelančevina. Nezrela zrna boba ne sadrže te nepoželjne sastojke, pa ih se može jesti i sirove. Upravo se tako poslužuju u Italiji kao desert.
U nekim se dijelovima svijeta osušena zrna boba melju. Dobiveno se brašno kombinira sa žitaricama u pripremi najrazličitijih slanih pita i gustih juha.
Nema do svježeg boba. Nažalost, vrijeme njegove prisutnosti na tržnicama vrlo je kratko. Zato, iskoristite njegovu gastronomsku posebnost i nutritivno bogatstvo, dok još imate vremena.
Fešta o' boba
Bob je omiljen među starijim žiteljima Dalmacije. U Kaštelima se čak održava Fešta o' boba gdje vrijedne domaćice prezentiraju svoje omiljene recepte s bobom. Jedan od njih je kuhani bob s blitvom.
Mahunarke i plinovi
Znate li onu 'Dobar grah daleko se čuje'? :) Baš zbog stvaranja plinova mnogi ljudi izbjegavaju mahunarke. Plinovi se stvaraju jer neprobavljive komponente iz opne zrna mahunarki dospijevaju u debelo crijevo gdje ih razgrađuju bakterije stvarajući neugodne plinove.
Eto načina kako uživati u mahunarkama bez bojazni za okolinu. :)
Za dvije osobe:
- 300 g blitve
- 200 g boba
- 15 g maslinovog ulja
- začini (sol, papar, češnjak, ...)
Priprema:
- Očistite i operite blitvu i bob.
- Ako je bob mladi, iskoristite i mahune, te ih izrežite na manje komade.
- Stavite vodu na vatru da proključa.
- Posolite, dodajte bob i kuhajte ga u otklopljenom loncu.
- Kada je bob skoro kuhan, dodajte mu izrezanu blitvu.
- Skuhano povrće ocijedite.
- Dodajte začine i ulje.
- Poslužite toplo uz sir ili kuhana jaja i raženi kruh.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....