Bit će oduševljeni ako ih potaknete da sebi i ekipi naprave frape od tekuće sirutke, banane, jagoda i meda.
 Foto: iStock
Žlica zdravlja

Bez muke! Sve što trebate znati o prehrani tinejdžera

Hraniti tinejdžere nije lako. Zahtijeva ustrajnost. Morate biti i lukavi i diplomat u isto vrijeme. Znate to i sami iz vlastitog iskustva.

Nedavno u busu dvije majke razgovaraju o tome što im djeca jedu. Prva kaže kako su 'njezine cure izbirljive'. Druga svoje sinove sportaše opisuje kao tsunami koji odnosi sve. 'Srećom da mi muž radi u fušu. Da nije tako, morali bismo dignuti krediti za hranu.', dodaje.

Hraniti tinejdžere nije lako. Zahtijeva ustrajnost. Morate biti i lukavi i diplomat u isto vrijeme. Znate to i sami iz vlastitog iskustva.

Novi stavovi o hrani

Intenzivan rast i razvoj djece i mladih nosi sa sobom brojne izazove. Povećana je potreba za energijom i hranjivim tvarima. Mladi postaju samostalniji. Samopouzdaniji su. Intenzivno se druže s vršnjacima. Izmjenjuju iskustva. Žele pripadati grupi. Sve se to odražava i na stavove o hrani.

Nerijetko imaju nerealnu sliku o svome izgledu. Priklanjaju se različitim trendovskim dijetama. Iz jelovnika izbacuju određene namirnice. Pa čak i cijele skupine namirnica. Nažalost, ovo može dovesti do nedostatka hranjivih tvari u organizmu, pada imuniteta, umora, a ponekad i bolesti.

Ako ste roditelj, upotrijebite svoju mudrost. Ustaljeni jelovnik malo prilagodite željama tinejdžera. Vjerojatno im prvi izbor neće biti goveđa juha. Niti kuhana teletina i restani krumpir. No s druge strane možete iskoristite njihovu znatiželju i prihvatiti prijedlog da se recimo isproba neka od voćnih juha s egzotičnim začinima. Sada su u trendu. Bit će osvježenje ustaljenom jelovniku. Štoviše, vitamin C, važan za zdravlje kostiju i imunitet, konzumirat će na jedan drugi, zanimljiv način.

Mora li se teleće pečenje uvijek služiti s krumpirom? Naravno da će mladima od 14, 15 ili 16 godina zanimljiviji biti sendviči. Sendvič od pečene teletine, namaza od slanutka, zelene salate i izribane mrkve, izgledat će posve primamljivo. 'Neprimjetno' tome dodajte salatu od rajčice s maslinama i eto ručka po mjeri vašeg srednjoškolca. Bjelančevine su neophodne za izgradnju mišića, kostiju, imunitet, ... Znam da mladi zaziru od masti. A što možete? Kupujte nemasno crveno meso, perad, ribu…

Neka se uče kuhanju

Izbjegavajte hrenovke, salame i kobasice. Malo po malo, neka se uče kuhanju. Djevojkama će biti zanimljivo isprobavati recepte kolača. Keksi s integralnim brašnom i suhim voćem uz jogurt, bit će izvrsna užina u školi. Vlakna iz keksa i dobre bakterije iz jogurta pozitivno djeluju na zdravlje crijeva. Vjerojatno, preko sinova znate koliko je sirutka in među njihovim vršnjacima. Bit će oduševljeni ako ih potaknete da sebi i ekipi naprave frape od tekuće sirutke, banane, jagoda i meda. Mogu se poigrati i različitim začinima. Uistinu. Sirutka je lako probavljiva. Sadrži visokokvalitetne bjelančevine i pomaže izgradnju mišićne mase. Šećeri iz voća i meda, dodatno će pomoći oporavak vaših mladih sportaša nakon treninga.

Roditelji se često tuže kako djeca ne vole povrće. Za početak se bazirajte na onome koje im je drago. Pa premda isto povrće jeli svaki drugi dan. Grašak, zelene mahune, rajčica i špinat omiljene su vrste. Sadrže cink. Ova mineralna tvar važna je za stvaranje bjelančevina u organizmu što je prijeko potrebno u doba intenzivnog rasta i razvoja. Potiče i izlučivanje vitamina A iz jetre.

Vjerujem da dijelite moje mišljenje kako je bolje da mladi jedu kod kuće. Vaš ručak sigurno je bolji od najbolje ponude iz pekarnice ili zalogajnice. Čak i domaća miješana pizza može biti dobar obrok. Umjesto kečapa, koristite sjeckane rajčice. Poslužite je uz salatu. Eto večere.

Moram se osvrnuti i na redovitu tjelovježbu. Izuzetno je važna mladima. Tjelovježba prevenira debljanje. Dobro djeluje na učenje i na dobro raspoloženje. Štoviše potiče izgradnju kostiju. Složit ćete se da je besmisleno podržavati izostanak sa satova tjelesnog odgoja svoje djece, a u isto im vrijeme odobravati ekstremne redukcijske dijete. I k tome plaćati skupu članarinu u teretanama. Profesori tjelesnog odgoja neusporedivo su stručniji od mnogih djelatnika teretana.

Ponavljam kako su kompromisi neizbježni. Usvojite želje tinejdžera. Možda vaš ručak neće biti idealan. Nema veze. Objedovanje obitelji i razgovor znače više nego da vam u posjetu dođe ministar.

Dobar tek!

A što ja jedem možete pogledati na mom Instagram profilu.

Za četiri porcije

  • 500 g različitog sezonskog voća
  • 1 litra vode
  • 30 g škrobnog brašna
  • 2 jušne žlice hladne vode
  • 1 vanilija šećer
  • šećer po želji
  • sok od limuna po želji
  • mošt po želji

Priprema:

  1. Oprano, očišćeno i usitnjeno voće staviti u hladnu vodu i pustiti da prokuha.
  2. Kuhati 20 minuta na laganoj vatri.
  3. Maknuti s vatre. Izmiksati štapnim mikserom. Potom ponovo prokuhati.
  4. Pomiješati u homogenu smjesu škrobno brašno i 2 žlice vodu.
  5. Dodati u juhu.
  6. Još jednom sve zajedno kratko prokuhati.
  7. Začiniti vanilija šećerom, a limunov sok, šećer i mošt dodati po želji.
  8. Može se dekorirati kockicama zapečenog kruha ili dvopekom.

Linker
17. studeni 2024 13:23