Pripremaju se s krušnim mrvicama i bobom, kuhaju se ili peku, pa se može reći da je svako jelo s artičokom poslastica. Proljeće je najbolje vrijeme da se njima počastite.
Cvijet u tanjuru, a sve zbog žena!
I u kuhanju je nekako kao u mojem poslu: kao što je fotografija više muški svijet, tako vrhunske restorane najčešće vode muškarci, tek tu i tamo poneka žena. Rijetke, ali zato vrijedne! Spomenut ću samo neke koje sam upoznala kroz posao, a čija su me jela dotaknula.
Prva i po meni najbolja je Ana Ugarković. Cijenim što je počela pionirski posao i usudila se predstaviti kuhanje na način koji do tada nismo poznavali. Obožavam njezin pristup i pripremu namirnica, razmišljanje o jelima. Okusa nekih njezinih jela još se uvijek sjećam, a to znači da je uspjela, da to nije bilo jelo trenutka, nego osjećaja. Upravo pizza s artičokama njoj je u čast. Na prvu jednostavno jelo, zapravo vrhunska gozba.
Ima još jedna Ana, Ana Grgić (chef kuhinje Esplanade) i njezini nezaboravno kremasti rižoti.
I za kraj, jer i ja svaki obrok završavam slatkim, Petra Jelenić, čarobnica slatkog svijeta, a dijelimo i zajedničku ljubav prema maku.
Mnogo više od posla
Jednostavno, moram biti upoznata s trendovima pa obožavam knjige o kuhanju i stalno ih kupujem. Trenutno me inspirira ona Mimi Thorisson, čiji je suprug fotograf pa zajedno rade mnogo više od posla. Moram spomenuti i videouratke bake Gine, Talijanke koja živi u Americi. Mijesi tjesteninu i priprema tradicionalna jela kao da je u srcu Italije, a govori neodoljivom kombinacijom talijansko-engleskog jezika. Poučna, duhovita, nasmijana…
Razmišljanje o ženama u kuhinji različitih generacija završavam vječitom istinom da je i svaka od nas običnih žena šefica u svojoj kuhinji. I inspiracija svojim kćerima, kao što sam, već vidim, i sama svojoj tinejdžerici Luciji.
Ovu Zdravu kuhaonu, osim ženama, posvećujem i posebnoj namirnici - artičoki, onoj koja svojom fizionomijom nalikuje cvijetu, a svojim slasnim okusom pruža poseban gastronomski doživljaj.
- 4 peciva
- 10 dag mascarponea
- 5 dag naribanog sira grana padano
- vezica mladog luka
Za nadjev:
- 4 artičoke
- 2 pak choija
- 2 mlada divlja hrena
- kopar
- sol i papar
- 2 žlice mascarpone
- maslinovo ulje
- limunov sok
- 2 do 3 češnja češnjaka
Priprema:
- Prerezana srca artičoka i pak choi (zovu ga i kineska raštika) marinirajte u maslinovu ulju, soli, papru i limunovu soku.
- Dodajte nasjeckani češnjak i naribani hren pa pecite u pećnici na 180°C dok artičoke ne omekšaju.
- Ovako pripremljen nadjev može biti odličan prilog uz meso ili ribu ili se može jesti kao samostalno jelo uz salatu.
MOŽE I U SENDVIČU
Razrežite pecivo pa ga prepecite u tosteru. Premažite ga mascarponeom, ubacite pripremljeni nadjev, pokapajte maslinovim uljem i na vrh naribajte grana padano te rasporedite nasjeckani mladi luk.
- 4 artičoke
- 1 glavica luka
- 1 šalica bob
- 1 šalica graška
- 3 žlice krušnih mrvica
- 2 žlice maslinova ulja
- 20 dag kuhane šunke ili vratine
- vezica peršina
- sol i papar
- limun
- 1 dl bijelog vina
- mladi češnjak
- povrtni temeljac
Priprema:
- Artičokama odrežite trećinu gornjeg dijela i odmah ih premažite prerezanim limunom da ne oksidiraju.
- U hladnu vodu iscijedite limunov sok pa u nju potopite cvjetove artičoka.
- Na maslinovu ulju u tavici propirjajte nasjeckani luk, dodajte bob kojem ste skinuli kožicu i grašak te nasjeckanu šunku.
- Maslinovo ulje, sol, krušne mrvice i peršinov list pomiješajte pa utrljajte u cvjetove artičoka.
- U tavicu s bobom i graškom stavite još artičoke okrenute prema gore, podlijte temeljcem i vinom pa pirjajte dok ne omekšaju.
- tijesto za pizzu
- 1 šalica boba
- 4 cvijeta artičoke (samo sredina)
- 1 češnjak
- 2 mozzarelle
- sol i papar
- čili
- maslinovo ulje
- sir grana padano
Priprema:
- Srce artičoka narežite na tanke trakice, bobu skinite kožicu i sve lagano pirjajte u tavici na maslinovu ulju. Po potrebi podlijte vodom ili temeljcem pa začinite.
- Nadjev rasporedite na razvaljano tijesto, dodajte mozzarellu i naribajte grana padano. Pecite pet do osam minuta na najvišoj temperaturi, ovisno o pećnici.
- Na pečenu pizzu stavite masline.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....