- 120 g svježeg graha
- 2-3 žlice brašna
- 3 glavice crvenog luka
- 3 režnja češnjaka
- 2 mrkve
- 2 žlice pirea od rajčice
- 100 g goveđeg mesa
- 2 žlice slatke mljevene paprike
- 1 sušeni lovorov list
- svježi peršinov list
- 1 žlica Vegete
- ulje
- sol i papar
Priprema:
- Prebrani grah potopiti u hladnu vodu i držati ga na hladnom mjestu da se moči barem 3 sata.
- Ocijediti vodu u kojoj je grah močen, pa grah staviti u odgovarajuću posudu, zaliti svježom hladnom vodom i kuhati 10-15 minuta od trenutka vrenja.
- U međuvremenu, na dio vrele masnoće dodati polovinu sitno sjeckanog crvenog luka i mrkvu, izrezanu na sitne kockice ili naribanu, malo propržiti, pa dodati meso prethodno izrezano na kocke. Sve zajedno pirjati dok ne ispari otpuštena tekućina, skinuti sa vatre i odložiti do upotrebe.
- Kad je grah upola kuhan, dodati ispržen crveni luk, mrkvu, meso i lovorov list.
- Preostalu masnoću zagrijati, dodati brašno i pržiti da blago porumeni. Kad brašno porumeni, isključiti vatru pa odmah dodati sitno sjeckan češnjak i papriku u prahu i sve dobro izmiješati.
- Kad grah omekša dodati Vegetu, posoliti i zapržiti pripremljenom zaprškom, uz stalno miješanje da se zaprška ne zgruda.
- Grah sa zaprškom kuhati na laganoj vatri još 20-30 minuta.
- Nakon toga, kad je vatra isključena, dodati mljeveni papar i sitno sjeckani peršinov list. Po potrebi dosoliti.
Dobro je znati!
Važno je znati da se grah pri kuhanju sve do zapržavanja ne smije miješati, kako ne bi došlo do lomljenja zrna i zagorijevanja.
Grah se može služiti kao samostalno jelo ili kao prilog uz faširane šnicle, ćufte, dinstanu govedinu, kuhano svinjsko meso, kobasice i sl.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....