SHUTTERSTOCK
blagdanski klasik

Vanilin kiflice u verziji koja nikome nije zabranjena

To što ne smijete jesti orašaste plodove ne znači da ne možete uživati u omiljenim božićnim slasticama

Tijekom blagdana sve se nekako vrti oko kolača. Svi im se veselimo, svi ih rado pečemo, uživamo u njihovu mirisu koji se širi po našim domovima, nudimo ih dragim gostima i s veseljem ukrašavamo. No, ako zbog nekih bolesti ili alergija morate izbjegavati određene sastojke poput orašastih plodova, to ne znači da morate tužno gledati druge kako uživaju.

Vanilin kiflice su blagdanski klasik koji sigurno svatko želi imati na stolu i nema razloga da ga izbjegavate. Prema ovom receptu možete pripremiti nevjerojatno prhke kilice koje se tope u ustima, a ne sadrže ni grama orašastih plodova koji bi mogli biti opasni za osobe s alergijom na njih. Možete u tijesto umiješati mak ili rogač ako želite neki poseban okus, ali ove vanilin kilice su savršene i u najjednostavnijoj varijanti bez oraha i bilo kakvih drugih dodataka.


VANILIN KIFLICE BEZ ORAHA

image
SHUTTERSTOCK

Sastojci:

  • 300 g glatkog brašna
  • 250 g maslaca
  • 1 jaje
  • 1 vrećica praška za pecivo
  • 1 vrećica vanilin šećera
  • 2 žlice šećera
  • šećer u prahu

Priprema:

  1. Maslac omekšan na sobnoj temperaturi izmiješajte sa šećerom i vanilin šećerom te dodajte jaje. Miješajte, zatim dodajte brašno prosijano s praškom za pecivo, još malo miješajte pa od tijesta oblikujte loptu i ostavite ga da se dobro ohladi u hladnjaku.
  2. Nakon toga od tijesta otkidajte komadiće, oblikujte ih u valjak i potom valjke savinite u oblik kilice. Slažite kilice na lim obložen papirom za pečenje te pecite 10 minuta u pećnici zagrijanoj na 180 ºC.
  3. Kilice su još mekane kad se vade iz pećnice, no stvrdnut će se kad se malo ohlade.
  4. Ohlađene kilice uvaljajte u šećer u prahu i držite u zatvorenim posudama na hladnom mjestu. Inače, u ovo tijesto možete dodati mljeveni mak ili kokos ako kilicama želite dati poseban okus, a istodobno izbjeći orahe.
Linker
05. studeni 2024 15:26