SHUTTERSTOCK
pravilan izbor

Uz ovih pet namirnica nadoknadite nedostatak estrogena u menopauzi

Uz fitoestrogene, ove namirnice sadrže važne vitamine i minerale

Tijekom menopauze razina energije i raspoloženje padaju, a proizvodnja estrogena se smanjuje izazivajući niz simptoma. Dobra vijest je da se oni mogu ublažiti pravilnim izborom namirnica. Naime, mnoge od njih sadrže fitoestrogen, koji može pomoći da se nadoknadi nedostatak estrogena. Evo pet namirnica koje sadrže estrogen, a imaju i druga korisna svojstva.

Brokula

Osim vitamina C, E i K, sadrži vitamine B-skupine i minerale željezo, cink, kalcij, magnezij i kalij. Zbog svojih biljnih spojeva djeluje antioksidativno i štiti tijelo od slobodnih radikala. Kuhajte je kratko na pari.

Češnjak

Djelovanjem na širenje krvnih žila potiče cirkulaciju, a zahvaljujući sumpornom spoju ajoenu razgrađuje fibrin, tvar koja pridonosi stvaranju krvnog ugruška, te tako djeluje kao razrjeđivač krvi.

Cikla

Bogata je hranjivim tvarima uključujući vitamine B1, B2, B6, vitamin C, kalij, magnezij, kalcij, željezo i cink. Betanin (koji joj daje crvenu boju) jedan je od antioksidansa i suzbija djelovanje slobodnih radikala. Uz to, cikla ima pozitivan učinak na krvni tlak i potiče probavu.

Špinat

Uz željezo, špinat sadrži kalcij i folnu kiselinu te provitamin A, vitamin C i K1, a upravo on pomaže u regulaciji zgrušavanja krvi.

Mrkva

Bogata je beta-karotenom, koji je provitamin A, no sadrži i druge hranjive tvari koje jačaju imunosni sustav, a netopiva vlakna ublažavaju probavne tegobe. Ona, naime, na sebe vežu vodu čime potiču transport crijevnog sadržaja.

Linker
03. travanj 2024 07:28