Među omiljenim kolačima naših podneblja uvijek se nađe kremšnita. Razlozi su jednostavni - sastojci su nam uvijek i svugdje dostupni, a priprema ne traje (pre)dugo.
Zamolili smo slastičarku kultnog zagrebačkog Orijenta da samo za nas pripremi svoje popularne kremšnite "od nule", kako bi ih s manje problema mogli pripremiti i oni koji nisu baš vični spravljanju slastica.
Pogledajte video:
U Orijentu sve rade sami, i kremu i tijesto, a osim jednog tajnog sastojka, trebat će vam samo malo strpljenja prilikom miješanja kreme do savršenstva.
Sastojci koji se koriste u video receptu:
- 20 žlica brašna
- 30 žlica šećera
- 1,5 l mlijeka
- 1 l vode
- 12 žumanjaka
- 12 bjelanjaka
- tajni sastojak
Kratke upute:
- Ohlađeno tijesto razvaljajte na radnoj površini uz pomoć brašna, pa ga oblikujte prema limu za pečenje, na način da dobijete dvije jednake površine tijesta (za dno i pokrov kremšnite). Po tijestu izbušite rupice.
- Tijesto stavite peći na 10-ak minuta na 220 stupnjeva.
- Za to vrijeme radite kremu, pazeći da vam pritom tijesto ne zagori.
- Odvojite 12 žutanjaka u (pomogućnosti bakrenu) posudu, a bjelanjke odvojite.
- U posudu sa žutanjcima dodajte brašno, šećer, vodu i mlijeko.
- Sve miješajte na lagajnoj vatri, dobro pazeći da ne nastaju grudice.
- Bjelanjke tucite paralelno s kuhanjem kreme.
- Kada krema bude gotova, bjelanjke pomiješajte s ostatkom.
- Kremu prelijte preko tijesta i pokušajte u limu što duže hladiti (idelano preko noći, a najmanje dva sata).
- Na ohlađenu kremu dodajte šlag.
- Sve prekrijte drugim dijelom tijesta.
- Posujte kolač šećerom u prahu.
Što mislite koji je tajni sastojak? Javite nam svoje odgovore u komentarima i na društvenim mrežama :)
Dobar tek!
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....