Prepoznatljiva je po nježnim žutim cvjetovima.
 FOTOGRAFIJE: CASARSAGURU GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO
Zdrava namirnica

U korijenu ove biljke krije se pravo bogatstvo - odlična je zamjena za krumpir, ali nema škroba

Kuhana, pečena ili pirjana, ima malu kalorijsku vrijednost, brže se skuha i slađa je od krumpira

Čičoka (Helianthus tuberosus L.), poznata i kao divlji krumpir, gomoljasti suncokret, jeruzalemska artičoka, morski krumpir i morska repa, visoko kotira na listi zdravih namirnica. Prepoznatljiva je po svojim velikim žutim cvjetovima i visokoj stabljici, koja može narasti i do tri metra.

Sadrži inulin

Posebna je po tome što, za razliku od krumpira, ne sadrži škrob nego inulin, zbog čega se posebno preporučuje za prehranu dijabetičara. Inulin ima glikemijski indeks nula i probiotik je koji stimulira razvoj korisnih bakterija u crijevima.

image
Korijen čičoke: Ova je namirnica posebno preporučljiva dijabetičarima.
FOTOGRAFIJE: GORCHITTZA2012 GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

No, čičoka nije dobra samo za dijabetičare, preporučuje se svima kojim imaju rizik od kardiovaskularnih bolesti. U neuglednom korijenu ove biljke krije se pravo bogatstvo. Uz to što pomaže kod bolesti krvi i krvnih žila, alergija, artritisa, reumatskih bolesti..., ima i snažno antibakterijsko i antioksidativno djelovanje.

Potječe iz Sjeverne Amerike, a danas se uzgaja širom svijeta. Prvotno se uzgajala kao vrtna biljka. Čičoka ima vrlo nisku kalorijsku vrijednost (79 kcal na 100 g), sadrži pretežno ugljikohidrate, nešto bjelančevina i zanemarivu količinu masnoća. Ima gotovo sve vitamine B-skupine te nešto vitamina C. Sadrži i minerale kao što su željezo, kalij, kalcij, fosfor i magnezij te za organizam nužne esencijalne aminokiseline.

Može i sirova

Čičoka se obično sadi u rano proljeće, gomolji nalikuju đumbiru, boja varira od blijedo-smeđe, ružičaste pa do bijele. Može se jest i sirova, a ako se termički obrađuje, može se pirjati, kuhati, peći ili pržiti. Kuhana, pečena ili pirjana, čičoka je zamjena za krumpir, ali se brže skuha i slađa je od krumpira.

Linker
27. travanj 2024 05:42