Ima li doista nešto bolje od brzih, a tako sočnih i aromatičnih ljetnih recepata?
 Snimila: Sandra Rončević
I vi biste mogli...

Totalno smo se zaljubili u ovaj ljetni slani lisnati tart

Ovaj tart, inspiriran receptom kuhara Yotama Ottolenghija, pravi je nagovještaj ljeta. Prepun finog ljetnog povrća, divnih okusa i boja. Kao i fine kremaste ricotte, ali i slanog feta sira. Kombinacija je ovo raznih okusa i tekstura koja nikog neće ostaviti ravnodušnim.

Poznati kuhar Yotam Ottolenghi, rođen u Jeruzalemu, ali već dugo na britanskoj adresi, moja je dugogodišnja inspiracija. Obožavam prelistavati njegove kuharice, posebno one u kojima donosi i obrađuje recepte u kojima je glavna zvijezda povrće. Kuharice su to pod nazivima "Plenty" i "Plenty More". Sve su to mahom vegetarijanski recepti, iako Ottolenghi nije vegetarijanac.

Lisnato ili prhko tijesto

I upravo je ovaj recept inspiriran Ottolenghijevim receptom "Very full tart" (iz kuharice "Plenty"), u kojem Ottolenghi za podlogu koristi prhko tijesto, ja pak koristim lisnato tijesto (inače i sama koristim prhko tijesto u tartevima, ali ovog puta sam odlučila iskoristiti lisnato tijesto koje sam imala u hladnjaku).

Ottolenghi povrće peče u pećnici, ja ga pečem u woku (nekako sam brža tako). Sve ostalo je skoro pa isto. Ili samo mrvicu drugačije, npr. ja nisam koristila lišće lovora i malo sam izmijenila količine sastojaka. Ali na kraju priče, tu smo negdje.

Sve u jednom

Ovaj tart, inspiriran receptom kuhara Yotama Ottolenghija, pravi je nagovještaj ljeta. Prepun finog ljetnog povrća, divnih okusa i boja. Kao i fine kremaste ricotte, ali i slanog feta sira. Kombinacija je ovo raznih okusa i tekstura koja nikog neće ostaviti ravnodušnim.

Spremni? :)

Možete ga jesti topao i hladan, uz svježe pripremljenu salatu, svježi sir ili vrhnje, čašu vina... Kako vam srce želi.
[Snimila: Sandra Rončević]

  • 1 pakiranje lisnatog tijesta (možete koristiti ono svježe, već razvaljano ili zamrznuto koje ste odmrznuli i razvaljali na veličinu kalupa u kojem ćete peći tart)
  • ½ svježe crvene paprike
  • ½ svježe žute paprike
  • 1 srednje velika tikvica
  • 1 srednje veliki patlidžan
  • 2 mlada luka
  • 7 komada cherry rajčice (prepolovljene na pola)
  • 100 g ricotte
  • 75 g feta sira
  • 1 jaje
  • 1 kiselo vrhnje
  • nekoliko grančica svježe majčine dušice (ili dva prstohvata sušene)
  • sol, papar

Priprema:

  1. Operite povrće i narežite ga na kockice veličine 3 cm. Nemojte guliti tikvicu i patlidžan, već ih izrežite na kockice s korom. Mladi luk narežite na kolutiće. A cherry rajčice na polovice (one vam trebaju na samom kraju).
  2. Na maslinovom ulju u woku ispržite prvo patlidžan, kad je dobio finu zlatnu boju i hrskavu koricu, izvadite ga van pa u istom woku pržite redom papriku, u koju nakon 10 minuta dodajte tikvice pa mladi luk. Pržite sve dok povrće ne dobije lijepu boju i lagano ne omekša (otprilike 15-20 minuta). Posolite i popaprite pa ugasite vatru i pustite da se povrće lagano ohladi.
  3. Jaje dobro izmješajte s kiselim vrhnjem i lagano posolite pa dodajte na listiće trganu majčinu dušicu.
  4. Na razvaljano lisnato tijesto stavite pripremljeno povrće i dobro mu preklopite rubove da nadjev ne iscuri.
  5. Nakon toga po povrću dodajte ricottu pa mrvljeni feta sir. I sve zalijte pripremljenim nadjevom od kiselog vrhnja i jaja. Pazite da vam ne iscuri preko rubova (pomognite si velikom žlicom).
  6. Na kraju u nadjev utisnite cherry rajčice i sve još jednom posipajte listićima majčine dušice.
  7. Stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 180°C (ventilacija) i pecite oko 35-40 minuta, odnosno, dok tart ne dobije lijepu boju. Pazite da vam rubovi tijesta ne izgore (smanjite temperaturu ako primijetite da tijesto brzo gori).

Savjet više!

Kad je tart pečen, izvadite ga na rešetku i pustite ga da se ohladi 10-ak minuta i potom poslužite. Izvrstan je kako topao, tako i hladan.

Linker
12. studeni 2024 00:23