SHUTTERSTOCK
Slatko i zdravo

Tikvice na sasvim drugačiji način: zdravi keksi od samo četiri sastojka

Ljetna poslastica bez brašna i šećera


Još uvijek traje sezona tikvica, a s njima i naša maštovitost oko pripreme raznih jela čije je ovo svestrano povrće vrijedan sastojak. Tikvice su pune vitamina, minerala i antioksidansa, imaju mnogo vlakana, malo kalorija, a puno vode, zbog čega su opravdano omiljena namirnica tijekom ljeta. Ipak, ako vam je ponestalo ideja, donosimo jednostavan i brzi recept za koji su potrebna samo četiri sastojka. Osim toga, recept će posebno veseliti one koji paze na unos ugljikohidrata.

Keksi od tikvice i zobi

Sastojci za 12 krekera

  • 40 g fino naribane tikvice*
  • 130 g prirodnog soka od jabuke s cimetom
  • 30 ml javorovog sirupa
  • 89 g zobi

Priprema:

1. Zagrijte pećnicu na 180 °C. Obložite veliki pleh papirom za pečenje.

2. Dodajte tikvice, sok od jabuka i javorov sirup u veliku posudu. Miješajte dok se sastojci ne ujednače. Tikvice ne morate ocijediti nakon što ih nasjeckate. Dodajte zob i ponovno miješajte dok se sastojci ne ujednače. Ako želite dodati mješavine poput nasjeckanih orašastih plodova ili komadića čokolade, u ovom koraku ih promiješajte.

3. Žlicom zagrabite tijesto, stavite ga na pripremljeni lim za pečenje i oblikujte u okrugli oblik.

Ako je tijesto previše ljepljivo, žlicu namočite u vodu i zatim oblikujte kolačiće. Kolačići se neće puno raširiti tijekom pečenja, stoga oblikujte kolačiće kako želite da rezultat bude.

4. Pecite kolačiće oko 20 minuta ili dok ne budu gotovi. Neka se kolačići ohlade prije vađenja i jela. Nepojedene kolačiće čuvajte u hermetički zatvorenoj posudi u hladnjaku ili zamrzivaču.

* Napomena: Ako želite da se tikvice stope s ostatkom smjese, naribajte ih što sitnije. Možete koristiti ribež.

Nutritivna vrijednost jednog keksa iznosi 42 kcal te 9 g ugljikohidrata, 1 g proteina, 1 g masnoće.

Linker
11. rujan 2024 16:56