Određene žitarice su odlične za probavu, imunitet, ali i za mršavljenje.
 Foto: Istock
Upoznajmo ih

Te moćne sjemenke: žitarice koje uvijek brinu o našem zdravlju

I oni kojima ne smeta gluten trebali bi i u svoju prehranu, savjetuju stručnjaci, uvrstiti manje prerađene i one žitarice s većom nutricionističkom vrijednošću.

Iako opskrbljuju naš organizam energijom, posljednjih godina velik broj istraživanja potvrđuje da prehrana bazirana na rafiniranim žitaricama uzrokuje cijeli niz zdravstvenih problema.

Problem je naime u glutenu, proteinu koji se nalazi u pšenici, raži i ječmu, a koji kod nekih ljudi izaziva brojne neugodne simptome (od bolova u trbuhu do proljeva i zatvora).

I oni kojima ne smeta gluten trebali bi i u svoju prehranu, savjetuju stručnjaci, uvrstiti manje prerađene i one žitarice s većom nutricionističkom vrijednošću. One ne sadrže gluten te donose brojne zdravstvene dobrobiti.

Vrijeme je da malo bolje upoznamo žitarice koje brinu o našem zdravlju.

SIRAK (sorghum)

Riječ je o biljci koja pripada skupini najzdravijih integralnih žitarica na svijetu.

Prednosti:

  • pomaže kod bolesti srca i krvnih žila
  • smanjuje kolesterol
  • potiče probavu
  • ubrzava skidanje neželjenih kilograma

KVINOJA

Ova supernamirnica vrlo brzo je postala najpopularnija gluten free žitarica.

Prednosti:

  • sadrži svih 8 esencijalnih aminokiselina potrebnih tijelu kako bi funkcioniralo
  • bogata je vlaknima koja su odlična za probavu
  • bogata je željezom
  • pomaže kod kardiovaskularnih bolesti i upalnih stanja
  • pomaže u borbi protiv stresa

PROSO

Proso je žitarica sitnog zrna koja ne sadrži gluten i poznata je po svom alkalnom djelovanju

Prednosti:

  • smanjuje kolesterol
  • probavni sustav postaje zdraviji
  • pomaže kod mršavljenja
  • sprječava anemiju
  • odličan izvor energije

ZOB

Sadrži više zdravih masnoća od drugih žitarica i važan je izvor vitamina B.

Prednosti:

  • odlična za srčane stanice i krvožilni sustav
  • održava stabilnu razinu šećera u krvi
  • studija iz 2010. godine je otkrila da avenantramid, antioksidans iz zobi, smanjuje širenje stanica raka debelog crijeva
  • regulira probavu
  • pomaže kod mršavljenja
  • idealna za liječenje upalnih stanja, poput ekcema ili iritacije
  • potiče metabolizam

Foto: Istock
Važno je birati kvalitetne namirnice koje pomažu osjetljivom probavnom sustavu.

HELJDA

Heljda ili sinonim za zdravlje. Riječ je naime o energetski snažnoj namirnici koja sadrži mnogo željeza, vitamina B i E te esencijalne aminokiseline lizin i triptofan kojih nema mnogo u ostalim žitaricama.

Prednosti:

  • snižava krvni tlak
  • poboljšava pamćenje
  • pomaže kod kardiovaskularnih problema
  • može ubrzati cirkulaciju
  • potiče zdravu probavu
  • smanjuje rizik od raka dojke
  • dobra je za kosti
  • sprječava prerano starenje

TEF

Riječ je o najmanjoj, ali visokovrijednoj žitarici u pogledu prehrambenih vlakana i željeza, bjelančevina i kalcija.

Prednosti:

  • ubrzava metabolizam
  • pomaže pri skidanju neželjenih kilograma
  • regulira probavu
  • smanjuje kolesterol

KUKURUZ

Uz ugljikohidrate, sadrži nezasićene masnoće, karotin koji djeluje kao antioksidans te nešto manje proteina u odnosu na ostale žitarice.

Prednosti:

  • usporava rad tiroidne žlijezde
  • jača mišiće i kosti.
  • dobar je i za mršavljenje
  • pomaže u detoksikaciji

NAJOMILJENIJA GLUTEN FREE ŽITARICA OVE ZIME

AMARANT

Ova visoko hranjiva žitarica ne sadrži gluten, a iznimno je bogata proteinima, mineralima i esencijalnim aminokiselinama. Osim što se preporučuje u prehrani prilikom celijakije, pomaže i kod alergija, od astme do dermatitisa, a odličan je i za jačanje imuniteta. To nam je tijekom ovih zimskih mjeseci itekako potrebno.

Amarant je jedinstvena žitarica, jer je njeno nutritivno bogatstvo smješteno u unutrašnjosti zrna, a ne kao u ostalih žitarica - u ljusci.

Jeste li znali?

U SPAR i INTERSPAR trgovinama možete pronaći SPAR Free from - liniju koja broji više od 50 proizvoda bez glutena i laktoze namijenjenih osobama s celijakijom ili intolerancijom na gluten te osobama koje ne mogu probaviti laktozu zbog manjka aktivnosti enzima laktaze. U sklopu ove linije pronađite i našu omiljenu žitaricu ove zime - amarant.