FOTOGRAFIJE: TONI GRAHOVAC
super recept

Tart s kruškama i bademima osvojio nas je na prvu! Isprobajte ga i vi

Iziskuje nešto više posla, troška te vještine, ali sve se može savladati ako se recept prati.


Piše: Toni Grahovac, student koji želi pokazati da se i s manjim budžetom može jesti zdravo, ukusno i kvalitetno


Dobro napravljeno prhko tijesto mi je definitivno favorit među svim tijestima. Mogao bih ga samog jesti koliko je to čudo fino.

Kada se takvo tijesto pomiješa s domaćim slavonskim kruškama i domaćim španjolskim bademima - rezultat je nevjerojatan.

Iziskuje nešto više posla, troška te vještine, ali sve se može savladati ako se recept prati. I ja sam ga radio prvi put, pratio upute i ostao šokiran rezultatom. Pozitivno!

image
FOTOGRAFIJE: TONI GRAHOVAC


SASTOJCI

Za prhko tijesto:

  • 230 g brašna
  • 30 g šećera
  • prstohvat soli
  • 130 g maslaca
  • 1 jaje

Priprema:

  1. Hladni maslac narezan na kockice dodati u mješavinu brašna, šećera i soli.
  2. Utrljavati prstima dok ne bude kao mrvice pa dodati jaje i umijesiti dok se ne dobije glatko tijesto.
  3. Formirati kuglu, umotati u prozirnu foliju te ostaviti minimalno sat vremena u hladnjaku.


Za preljev:

  • 3 kruške
  • 1l vode
  • 200 g šećera
  • sok jednog limuna
  • klinčići, muškatni oraščić, vanilija (ostali začini po želji)
  • malo ruma ili drugog likera po izboru

Priprema:

  1. Zavriti šećer, sok limuna i začine u vodi, te kada zavrije dodati oguljenje kruške i kuhati 10-15 min ovisno o debljini krušaka.
  2. Kada se ohlade, prepoloviti ih te očistiti od koštica.
  3. Cijelo vrijeme nakon što su kruške izvađene iz tekućine se ta tekućina kuha da bi se reducirala.


Za kremu:

  • 120 g maslaca
  • 50 g šećera
  • vanilin šećer
  • 2 jaja
  • žlica vanilije
  • 170 g badema

Priprema:

  1. Izmiksati maslac i šećere pa dodati jedno po jedno jaje i na kraju mljevene bademe.
  2. Tijesto koje je stajalo sat vremena razvaljati na 2-3 mm debljine, staviti u kalup od 26 cm, izbosti ga vilicom i peći na 170°C 15-ak min.
  3. Izvaditi tijesto iz pećnice, pustiti da se malo ohladi te dodati u njega kremu. U kremu se utisnu polovice krušaka (zarezane prije, kao što je na slici) da se dobije ova "rešetka". Peći na 170 C° 35-40 min.
  4. 10-ak minuta prije kraja pečenja, izvaditi i premazati s preljevom, ljepljivom smjesom gdje su se kruške kuhale.
  5. Nakon što je gotovo te prije posluživanja ponovno premazati smjesom.
image
FOTOGRAFIJE: TONI GRAHOVAC
Linker
18. studeni 2024 12:28