Korjenasta, široko rasprostranjena začinska biljka ljekovitih svojstva, đumbir, među prvim je sastojcima prirodne pomoći za kojom posežemo kad smo bolesni. Najčešće to bude kroz šalicu čaja koja osim što pruža osnažujuću aromu, nudi značajno olakšanje kod problema poput mučnine, probavnih problema i uobičajenih simptoma sezonske gripe poput prehlade i kašlja. Iako i suhi i svježi đumbir nude nekoliko zdravstvenih prednosti, u nedoumici koju je verziju bolje koristiti, stručnjakinja je dala odgovore.
Koje su prednosti suhog đumbira
Suhi đumbir dobiva se sušenjem svježeg korijena, a zatim ga mljevenjem u fini prah. Ovaj proces uključuje uklanjanje većine sadržaja vode i koncentriranje okusa i ljekovitih svojstava. Prednosti suhog đumbira, kako je istaknula dr. Archana Batra, nutricionistica, fizioterapeut i certificirani edukator dijabetesa su sljedeće:
- Poboljšava probavu
Suhi đumbir može ublažiti probavne smetnje, smanjiti nadutost te ublažiti gastrointestinalne tegobe.
- Ima protuupalna svojstva
Sadrži spojeve koji imaju protuupalna svojstva koja pomažu kod upalnih stanja. Također, ublažava bolove u mišićima i zglobovima.
- Respiratorna je podrška
Suhi đumbir može pomoći u ublažavanju respiratornih problema. Često se koristi i za ublažavanje kašlja, prehlade i upale grla.
Koje su prednosti svježeg đumbira
Svježi đumbir, u svom sirovom obliku cijenjen je zbog svojih kulinarskih i ljekovitih svojstava. Nudi pikantan, opor i pomalo sladak okus. Prednosti svježeg đumbira uključuju:
- Ublažava mučnine
Svježi đumbir često se koristi za ublažavanje jutarnje mučnine tijekom trudnoće i mučnine izazvane raznim stanjima. Žvakanje malog komadića svježeg đumbira ili pripremanje čaja od đumbira može biti učinkovito.
- Sadrži bogatstvo antioksidanasa
Ovaj korjenasti začin, bogat antioksidansima, pomaže u borbi protiv oksidativnog stresa i potencijalno smanjuje rizik od kroničnih bolesti.
- Dobar je za probavu
Slično kao i suhi đumbir, svježi đumbir podržava probavu stimulirajući proizvodnju sline i žuči, što pomaže u razgradnji hrane i sprječavanju gastrointestinalnih tegoba.
- Lijek za prehladu
Svježi đumbir također se često konzumira kao lijek za prehladu i gripu, jer može pomoći u ublažavanju simptoma i jačanju imunološkog sustava.
Suhi ili svježi đumbir, koji je bolji?
Suprotno mišljenju da je svježi đumbir bolji od sušenog, prema National Library of Medicine, proces sušenja svježeg đumbira povećava njegov sadržaj antioksidansa uklanjanjem vode. Međutim, to ne znači da svježem đumbiru u potpunosti nedostaju antioksidansi, ali se njegova razina antioksidansa smanjuje kada se koristi u kuhanju. Osim toga, studija objavljena u PubMed proučavala je učinke svježeg i sušenog đumbira na respiratorni virus u ljudskim stanicama. Rezultati su pokazali da svježi đumbir može pomoći u zaštiti dišnog sustava, dok osušeni đumbir nema isti učinak.
- Prema Ayurvedi, svježi đumbir ima tendenciju potencijalno uzrokovati plinove, nadutost i probleme s probavom - objašnjava dr. Batra koja savjetuje za rješavanje sezonske gripe, prehlade, kašlja i respiratornih problema, savjetuje odabir suhog umjesto svježeg đumbira.
Iako se suhi oblik đumbira ispostavio učinkovitijim, važno je ne izbjegavati u potpunosti svježi đumbir, budući da i dalje nudi vrijedne prednosti.