Pripremila: Nina Stojanov, autorica bloga dalmatian things with nina
Dokazano je da čokolada podiže raspoloženje, zar ne? Ova čokoladna torta zasigurno će vas podići, a sastoji se od dvije vrste biskvita i dvije vrste kreme.
Prvi biskvit je od lješnjaka i bjelanjaka a drugi je čokoladni. Jedna krema je od tamne čokolade a druga od bijele čokolade. Između se nadziru slojevi šlaga koji se savršeno spajaju s kremom. Torta je sočna i kremasta, a što je meni osobno važno – lagana je i nije previše slatka!
1. Biskvit:
- 12 bjelanjaka
- 12 žlica šećera
- 200 g mljevenih lješnjaka
- 2 žlice brašna
2. Biskvit:
- 3 jaja
- 9 žlica šećera
- 9 žlica ulja
- 5 žlica brašna
- 4 žlice gustina
- 1 prašak za pecivo
- 2 žlice mlijeka
- 50 g kakaa u prahu
Krema:
- 12 žumanjka
- 180 g šećera
- 3 pudinga od vanilije
- 1 l mlijeka
- 3 žlice brašna
- 200 g tamne čokolade
- 200 g bijele čokolade
- 250 g maslaca
- + 500 ml slatkog vrhnja
- Još će vam trebati :
- 200 ml slatkog vrhnja za ukrašavanje
- 100 g tamne čokolade
Izrada:
- Za izradu prvog biskvita potrebno je izraditi bjelanjke.
- Bjelanjcima postepeno dodajte žlicu po žlicu šećera. Miješajte mikserom dok ne dobijete čvrst snijeg. Na kraju dodajte brašno i izmiješajte kratko.
- Mljevene lješnjake ručno umiješajte u smjesu.
- U okrugli kalup od 24 ili 26 cm stavite papir za pečenje.
- Ulijte smjesu u kalup i stavite peći na 180 °c stupnjeva, otprilike oko 25 minuta dok ne poprimi boju.
- Za drugi biskvit, potrebno je mikserom jaja izraditi sa šećerom. Postepeno dodajte ostale sastojke miješajući.
- Na kraju dodajte kakao u prahu i kratko izmiješajte.
- Pecite na isti način kao i prethodni biskvit.
- Kada su biskviti pečeni i ohlađeni, režite svaki na pola. Trebate dobiti 4 biskvitne podloge, odnosno od svakog biskvita 2 kore.
Izrada kreme:
- Mlijeko stavite kuhati.
- Žumanjke izradite sa šećerom.
- Od ukupne količine mlijeka odvojite nekoliko žlica i dodajte žumanjcima.
- Umiješajte prah pudinga od vanilije i brašno. Dobro sve izradite da vam se ne bi stvorile grudice.
- Kada se mlijeko zagrijalo, postepeno dodajte smjesu sa žumanjcima.
- Miješajte brzo pjenjačom.
- Kuhajte kremu dok se potpuno ne zgusne. Sklonite s vatre. Kremu podijelite u posude na dva jednaka dijela.
- U prvu kremu dodajte tamnu čokoladu a u drugu kremu bijelu čokoladu.
- Miješajte ručno dok se čokolade ne otope. Prekrijete kreme s prozirnom folijom i ostavite da se hlade.
- Kada su se kreme ohladile, izradite ih kratko s mikserom.
- U svaku kremu dodajte 125 g maslaca sobne temperature.
- Dobro izradite.
- Slatko vrhnje izradite u čvrsti šlag.
Slaganje torte:
- Slažite tortu u kalup istog promjera u kojem ste pekli biskvite.
- Na dno kalupa postavite prvi dio čokoladnog biskvita. Premažite ga jednim dijelom kreme od bijele čokolade, zatim slojem šlaga.
- Preko šlaga stavite prvi dio biskvita s lješnjacima. Premažite ga jednim dijelom kreme od tamne čokolade. Preko kreme nanesite sloj šlaga.
- Istim redoslijedom dovršite slaganje torte.
- Stavite tortu u hladnjak na par sati da se stegne.
- Tortu izvadite iz kalupa.
- Izradite slatko vrhnje u čvrsti šlag i dodajte otopljenu čokoladu koju ste prethodno malo ohladili.
- Premažite tortu.
- Ukrasite tortu po želji.
Ninu možete pratiti i na Instagramu.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....