Šljiva je svestrana namirnica i toliko dobra da bismo je češće trebali jesti.
 Foto: Annie Spratt/Unsplash
Zdrava kuhaona

Šljive - toliko zdrave da ih možemo i trebamo jesti svaki dan. Znamo i kako!

Pravo obilje vitamina, minerala, prehrambenih vlakana i prirodnih šećera. Svježi plod šljive u 100 grama sadrži 87 g vode, 11 g ugljikohidrata, 1,4 g vlakana i 0,7 g bjelančevina. Od vitamina ima najviše beta-karotena, vitamina C i E, folne kiseline, niacina i vitamina B6 te obilje minerala. Šljiva sadrži i topiva prehrambena vlakna koja pozitivno djeluju na snižavanje kolesterola, a zbog vlakana šljiva ima i laksativno djelovanje. Jedino treba biti oprezan s košticama jer one mogu oslobađati otrovnu kiselinu.

Ono što su smokve na moru, to su u mojoj Slavoniji šljive - voćka svakog dvorišta i voćnjaka. Zato šljiva i nije slučajno bila jedna od prvih voćki na koju sam se penjala, prvi džem i marmelada koje sam kušala. Još su i danas moje obožavane palačinke one s džemom od šljiva. I ne sjećam se da smo knedle ikada radili s marelicama.

Najvažniji trenutak bio je prepoznati kada su šljive dovoljno slatke, a opet još tvrde.

A jedino nepisano pravilo za nas djecu tada bilo je da kad šljivu otvorimo i izvadimo košticu, ne gledamo ima li crva, jer u ekološkom voću oni su uobičajeni sustanari. Odrastajući uz takvo obilje voća, nisam bila ni svjesna koliko je to bogatstvo. Zato danas prepoznam svaku dobru šljivu i znam koje su slatke i sočne a da ih i ne probam.

A za džem i marmeladu šljive, kao i svako drugo voće, moraju biti zrele i slatke, inače okus nije potpun. Šljiva zapravo ima još od lipnja, kad kreću one žuto-crvene i okrugle, da bi završetak ljeta obilježile ljubičastoplave, koje su ove godine rekordno rodile.

Kad je moja Lucija bila mala, radila sam džem već od tih prvih ringlov šljiva. To je stara sorta žuto-crvenih plodova, kiselkasta i sočna, koja se može kombinirati s ostalim ranim voćem, a divna je u kombinaciji s breskvama. Godinama je Lucija mislila da je džem samo takav i drugi joj okusi nisu bili po volji. Prava je šteta što ta sorta, koja je prirodno otporna i zdrava, kod nas nije omiljena samo zato što na prvu nema očekivani okus šljive.

  • 2 kg šljiva (očišćenih)
  • 50 dag šećera

Priprema:

  1. Očistite šljive od koštica, stavite ih kuhati na srednje jaku vatru.
  2. Kada počnu puštati sok, treba ih lagano početi miješati.
  3. Kad se počnu raspadati, dodajte šećer i kuhajte na laganoj vatri dok se potpuno ne ukuhaju.

Tko ne voli osjetiti kožicu, može na kraju džem lagano izmiksati. Sterilizirane staklenke pospremite kao i svaku drugu zimnicu.

  • 4 kg svježih šljiva za 1 kg suhih

Priprema:

  1. Šljive potopite u vrelu vodu, tako im se skine gornji sloj i lakše se suše. Najbolje ih je prepoloviti i izvaditi košticu.
  2. Rasporedite ih na lim tako da se ne preklapaju. Sušite ih na niskoj temperaturi najmanje 15 sati.

Ekonomičnost i isplativost su upitne, ali ako imate svoje šljive koje nisu prskane, vrijedne su svakog truda.

  • 80 dag krumpira
  • 35 dag brašna
  • 20 šljiva
  • 10 dag krušnih mrvica
  • sol i šećer
  • cimet
  • kiselo vrhnje

Priprema:

  1. Krumpir ogulite, narežite i skuhajte u blago posoljenoj vodi. Ocijedite ga i izmiksajte kao za pire pa mu polako dodajte brašno dok ne dobijete mekano tijesto.
  2. Razvaljajte ga kao za njoke, izrežite pa svaki komadić tijesta spljoštite, stavite na njega šljivu te oblikujte okruglice.
  3. Stavite kuhati u posoljenu kipuću vodu.
  4. Kad okruglice isplivaju, kuhajte ih još minutu.
  5. Na malo ulja ispržite krušne mrvice pa u njih uvaljajte okruglice.

Jedite ih tople, posute cimetom i šećerom. Prema želji dodajte malo kiselog vrhnja koje ublažava slatkoću. Ukrasite cvjetovima mente.

  • 1 kg purećih odrezaka
  • 20 dag špinata
  • 2 luka
  • 2 češnja češnjaka
  • 20 dag pelata
  • 1 dl crnog vina
  • 5 suhih šljiva
  • 10 borovnica
  • malo čilija
  • 2 inćuna
  • po 1 žlica meda, senfa i maslaca

Priprema:

  1. Pureće odreske posolite, istucite pa u sredinu stavite blanširani špinat.
  2. Zarolajte i prepecite na tavi na kojoj ste otopili pola količine maslaca.
  3. Zamotajte u prozirnu foliju i kuhajte u kipućoj vodi oko 15 minuta, ovisno o veličini svitka.
  4. Na tavu u kojoj ste pekli meso stavite ostatak maslaca, dodajte luk i češnjak pa čim se luk zažuti, dodajte šljive, pelate, crno vino, med, borovnice, inćune i začine. Skuhajte i izblendajte umak.
  5. Mesne svitke pustite da se malo odmore, zatim ih odmotajte i narežite na šnite.

Kao prilog skuhajte njoke pa ih prelijte umakom, s dodatkom borovnica i narezanih suhih šljiva. Pospite nasjeckanim vlascem i ukrasite mini rajčicama. Uz ovo jelo savršeno ide salata od celera, jabuka, lješnjaka, limunova soka i jogurta.

Linker
05. studeni 2024 08:15