Piše: Goranka Jelinčić
Breskve su naš veliki saveznik kada dođe ljeto. Ne samo da su osvježavajuće i ukusne, već nam pomažu i u održavanju zdravlja. Breskva je bogata vlaknima i vodom te ima visoki sadržaj karotena.
Breskva ima 39 kcal na 100 grama.Na svakih 100 grama breskve 89 grama je voda, 9 grama ugljikohidrati, 1,5 grama vlakna, 0,5 grama biljnih bjelančevina i sadržaj masti je praktično nula.
Od vitamina sadrži vitamin A, B1, B2, B6, C i E, kao i mnoštvo minerala poput kalcija, kalija, fosfora, sumpora, željeza, magnezija, mangana i bakra.
Bogata je i antioksidantima, beta-karotenom, jabučnom i limunskom kiselinom. Breskva je voće koje održava našu kožu mladom i odličan joj je saveznik u stvaranju kolagena. Kao izvor vitamina C pomaže nam u borbi protiv stvaranja slobodnih radikala.
Štiti srce
Breskva je pogodna i za dijabetičare jer je bogata vlaknima, a to znači da se ugljikohidrati progresivno apsorbiraju, izbjegavajući skokove šećera u krvi.
Također štiti i zdravlje srca zahvaljujući kaliju i vitaminu C čime se smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti.
Zbog velike količine antioksidanata i beta-karotena široko se koristi u kremama i kozmetičkim proizvodima.
Pulpa se koristi kao prirodni lijek za liječenje suhe kože, a nježni listovi služe za smanjenje nečistoće na koži kao što su prištići ili mrlje. Visoki sadržaj hranjivih sastojaka (vitamini A, C i E) sprječava nastanak bora i opuštenost kože.Breskva pruža, uz obilnu vodu, dobru dozu vlakana koja su korisna za crijevnu floru, pogotovo kod kroničnih opstipacija.
Osim toga, potiče proizvodnju želučanih sekreta, otvara apetit i doprinosi isušivanju jetrenih i žučnih kanala.
Povoljno djeluje kod upala bubrega, kod hematurija (prisutnost krvi u urinu) i u litijazi mokraće (pomaže u uklanjanju kamenca).
Zbog niskog unosa kalorija i sadržaja kalija koji pomaže u uklanjanju viška tekućine iz tijela, vrlo je prikladno voće u dijetama za mršavljenje. Selen i cink, vitamini koje sadrži i antioksidacijska tvar zvana klorogena kiselina čine breskvu zaštitnikom od degenerativnih bolesti poput raka, posebno debelog crijeva, prostate i pluća.
Breskva pomaže i u očuvanju vida. Prisutnost karotena i luteina pogoduje zdravlju oka, posebno mrežnice, jer pridonosi izbjegavanju nastanka katarakte.
Simbol dugovječnosti
Drvo breskve, stablo iz porodice Rosaceae, dolazi iz Kine, gdje je simbol dugovječnosti. Kineski bog besmrtnosti i bogatstva, Zhongli Quan, obično je prikazan s breskvom u ruci. Iz Kine se stablo breskve proširilo Europom zahvaljujući Aleksandru Velikom i Putu svile. Dugo se vjerovalo da je, ustvari, rodom iz Perzije, što se odrazilo i na njegovo botaničko ime: Prunus persica.
Domaća hidratantna maska s breskvom za kožu
Ova maska koristi se za omekšavanje lica, ruku, ramena ili ruku.
Sastojci:
- breskva
- eko med
- prirodni jogurt
- 16 grama maslinovog ulja
Postupak:
- Nasjeckajte voće (bez koštice) i pomiješajte s uljem, medom i pola jogurta.
- Nanesite smjesu na lice i držite 20 minuta
- Isperite mlakom vodom i osušite
Breskva u čajnom sirupu s pistacijama
Sastojci za 4 osobe:
- 4 velike, čvrste breskve (ili 8 malih)
- 4 žličice crvenog čaja
- 100 g javorovog, agava ili sličnog sirupa
- 60 g zelenih pistacija
- 500 ml flaširane vode
- 1 mali limun
Priprema (10 minuta i 25 minuta kuhanja)
- Breskve dobro oprati
- Blanširati nekoliko minuta i odmah staviti u hladnu vodu.
- Narezati na veličinu po želji
- Zagrijati pola litre vode i ukuhati čaj
- Ostaviti da odstoji 6 minuta
- Procijediti i pržiti na laganoj vatri s medom ili sirupom dok se ne zgusne
- Ulijte limunov sok i breskve kuhajte još 5 minuta te ostavite da se sve ohladi
- Poslužite sa sirupom, vrlo gustim, a na vrhu nasjeckanim pistacijama
Torta od breskvi s jogurtom
Sastojci:
- 1/2 žlice praška za pecivo
- 1/2 žlice sode bikarbone
- 1/4 žlice soli
- 1 šalica nemasnog grčkog jogurta
- 1 šalica šećera
- 3 jaja
- 1/3 šalice ekstrakta vanilije
- ekstrakt badema
- 1 žlica maslaca
- 2 komada breskve
- 1 prstohvat šećera
- 1/2 žlice soka od naranče
- 1 šalica nemasnog grčkog jogurta
- 2 šalice pšeničnog brašna
- 1/2 žlice ekstrakta vanilije
- 1 žlica svježeg timijana
Način pripreme
- Zagrijte pećnicu na 180 ° C.
- Pomiješajte u zdjeli, brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i sol.
- U drugu posudu izlijte jogurt, šećer, jaje, ulje, ekstrakt badema i vaniliju i miješajte dok ne dobijete homogenu masu.
- Pecite otprilike 45 minuta ili dok drveni štapić ne ispadne čist. Isključite pećnicu i kolač ostavite unutra oko 5 minuta; izvadite i ostavite da se ohladi
- U tavi zagrijte ulje, dodajte polovice breskvi i šećer te ih pecite do zlatne boje.
- Dodajte sok od naranče, smanjite i stavite timijan.
- Maknite s vatre.
- Tortu ukrasite tako da površinu prekrijete jogurtom i u sredinu stavite zdrobljene breskve.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....