Za vas pripremila: Olja Brkljač - Olja's Kitchen
Zimsko vrijeme obično je ono doba godne kad bismo se najradije zavalili na trosjed, pod dekicu, uz omiljeni film ili glazbu i lagano utonuli u zimski san. No, iako i to ima svojih čari i ponekad bi nam svima dobro došlo - osvijestite da u svakom godišnjem dobu ima nešto lijepo. Pogotovo kad govorimo o hrani!
Kako vam ovi hladni i kratki dani ne bi bili monotoni, donosimo ručak u tri slijeda koji će vas podsjetiti kako je ponekad dovoljno samo malo da unese svježinu u dan.
Ako je zima, nije lav!
Svi znamo stih iz pjesmice koje se (ne)rado sjetimo kada se temperature spuste imalo niže od poželjne sobne temperature. Ali ipak - ne boji se tko je zdrav!
Uz ovu juhu od bundeve nit' će vam biti zima, nit' ćete biti bolesni. :)
Život nije med i mlijeko? Nije problem.
Ne tražimo od života da bude med i mlijeko. Mi preferiramo med i vino. Ovi kotleti marinirani su u Letifico medenoj kremi s dodatkom aronije i preliveni umakom od crnog vina i brusnica. Naša majstorica Olja stvorila je recept koji danas zauzima svih pet mjesta naših top 5 izbora za ručak. U slast!
Miriše na bake - budi sjećanja
Za desert tu su pužići s makom i cimetom, baš onakvi kakve su pravile naše bake...
… ali ipak malo drugačiji - s medenom kremom od kakaa dobiju neku skroz posebnu notu. Mirisom nas podsjećaju na djetinjstvo.
Pa krenimo, neka vam je u slast!
Olju možete pratiti na njenom Instagram profilu oljas_kitchen.
- 2 kg butternut bundeve
- 2 crvena luka
- 2 stabljike celera
- 2 mrkve
- 2 češnja češnjaka
- 1/2 svježeg chillija
- 5 listića svježe kadulje
- 2 grančice svježeg ružmarina
- 1 l pilećeg temeljca ili pileća kocka za juhu
- po želji Letifico ulja uljane repice
- po želji bučino ulje
- po želji bučine sjemenke
- po želji kruh
- po želji parmezan
- po želji sol i papar
Kad imate sve, onda:
- Na ulju uljane repice popržite listove kadulje na oko 30 sekundi ili dok ne potamne i postanu hrskavi. Zatim ih izvadite iz lonca.
- Dobili ste predivno aromatično ulje na kojemu ćete ispržiti povrće koje ste prethodno sitno nasjeckali. Luk, celer, mrkvu, češnjak, chilli i ružmarin začinite sa soli i paprom te pirjajte na laganoj vatri oko 10 minuta da povrće omekša.
- Dodajte narezanu bundevu i pileći temeljac, pustite da zavri, smanjite vatru i pustite da lagano kuha oko 30 minuta.
- Za to vrijeme kriške kruha pokapajte s malo bučinog ulja i na njega naribajte parmezan.
- Stavite u pećnicu na 200 stupnjeva oko 10-tak minuta dok se sir ne otopi i kruh postane hrskav. Pazite samo da vam ne izgori kao meni prvi put. :)
- Kada je povrće gotovo stavite ga u blender i izmiksajte. Začinite sa soli i paprom do savršenstva.
- Juhu poslužite s nekoliko kapi bučinog ulja, bundevinim sjemenkama i kruhom.
- 6 kotleta
- 1 glavica luka
- 4 češnja češnjaka
- aceto balsamico
- 2 dl povrtnog temeljca
- 1 dl vode
MARINADA:
- 1 žličica senfa
- Letifico medena krema s dodatkom aronije
UMAK:
- 1 glavica luka
- 4 češnja češnjaka
- 150 g brusnica
- 2 dl crnog vina
- 1 žlica aceta balsamica
- maslinovo ulje
- ružmarin
Kada imate sve, onda:
- Prije samog početka kuhanja brusnice namočite u crnom vinu (oko 1h).
- Zatim pomiješajte sve sastojke za marinadu i premažite kotlete.
- Ostavite da odstoje 20-tak minuta na sobnoj temperaturi umotani u foliju.
- U tavi zagrijte ulje. Kotlete posolite samo s jedne strane i stavite ih na vruću tavu.
- Kada su dobili boju posolite ih s druge strane i okrenite. Nemojte ih dugo peći jer bi se moglo dogoditi da vam izgore zbog senfa u marinadi.
- Kotlete posložite jedne preko drugih u vatrostalnu zdjelu (kao domino kocke).
- Nasjeckajte luk, češnjak i peršin te dodajte maslinovo ulje, par kapi aceta balsamica i povrtni temeljac. Izlijte to preko kotleta.
- Pecite ne pokriveno u pećnici na 180 stupnjeva oko 30 minuta.
- Dok se kotleti peku nasjeckajte luk i češnjak te popržite na tavi na kojoj ste pržili kotlete.
- Dodajte brusnice s vinom, ružmarin, 1 dl vode i 1 žlicu aceta balsamica.
- Kuhajte tako 30 minuta dok alkohol ne ispari. Izradite štapnim mikserom, te kada je meso gotovo stavite ga u ovaj umak i kuhajte dok se umak ne zgusne.
- Kao prilog možete poslužiti rižu, njoke ili kuhani krumpir.
- 600 g bijelog brašna
- 1 žličica soli
- 5 žlica šećera (za tijesto)
- 1 kvasac
- 3 jaja
- 4 dcl mlijeka
- 100 g maslaca
- 200 g mljevenog maka
- 180 g šećera (za smjesu od maka)
- 2 žlice cimeta
- 2 žlice Letifico medene kreme od kakaa
- 200 g šećera (za smjesu od cimeta)
- 120 g maslaca
- 150 g šećera (za maslac)
- 3 dcl mlijeka
- 150 g šećera (za preljev)
Kad imate sve, onda:
- U posudu stavite 600 g brašna, 1 žličicu soli i 5 žlica šećera te izmiješajte.
- Kvasac otopite u 2 dcL mlakog mlijeka i kada se digne dodajte u smjesu od brašna.
- Zatim u istu tu smjesu dodajte 2 žumanjka i jedno cijelo jaje.
- Maslac otopite u 2 dcL toplog mlijeka i dodajte u smjesu od brašna, po potrebi.
- Zamijesite tijesto tako da se odvaja od posude. Tijesto ne smije biti niti previše mekano niti pretvrdo.
- Kada ste tijesto zamijesili premažite ga s uljem da se ne uhvati kora, te ga prekrijete s kuhinjskom krpom. Ostavite da odstoji 30 min na toplom mjestu.
- Opet ga premijesite i ostavite da se diže 30 min.
Za to vrijeme napravite smjesu za punjenje.
- U jednu zdjelicu dodajte 200 g mljevenog maka i 180 g šećera, a u drugu grožđice odstajale u rumu, 2 žlice Letifico medene kreme od kakaa, 2 žlice cimeta i 200 g šećera.
- Kada se tijesto digne stavite ga na pobrašnjenu podlogu i razvaljajte na 1 cm.
- Razradite 120 g maslaca sa 150 g šećera da bude pjenast i namažite preko razvijenoga tijesta. Zatim na to tijesto stavite smjesu od maka i cimeta.
- Zarolajte tijesto. Kada rolate tijesto lagano ga povucite prema sebi bez velikog pritiskanja.
- Zarolano tijesto režite nožem u pužiće širine 2 cm.
- Nakon rezanja ostavite pužiće da se dignu cca 20 min.
- Za to vrijeme zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva i pecite 30 minuta.
- Pred kraj pečenja zagrijte 3 dcL mlijeka i otopite u njemu 150 g šećera.
- Pužiće izvadite iz pećnice i prelijte svaki s 3 žlice mlijeka.
- Vratite nazad u pećnicu na 10 min.
- Kada su gotovi, izvadite ih iz pećnice i poslužite.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....