Debljina je postala jedan od vodećih javnozdravstvenih problema današnjice, kako u svijetu tako i u Hrvatskoj. Sjedilački način života, smanjena tjelesna aktivnost, brza hrana, zaslađeni napitci, sve su to čimbenici koji dovode do razvoja prekomjerne tjelesne mase i debljine kako u odraslih, tako i u djece.
Sve ovo dobro znaju kandidati showa 'Život na vagi' koji su u svega nekoliko mjeseci uspjeli potpuno preokrenuti svoj život.
Nakon šest mjeseci predanog vježbanja, od čega su tri mjeseca trenirali u kući u Grižanama, a tri mjeseca sami, 16 kandidata četvrte sezone pokazalo je svoje rezultate. Najbolji je bio Robert Baković Roko (43) iz Velike Gorice koji je u show ušao s gotovo 170 kilograma, a do finala je spao na 92,9 kg, što je 76,2 kile manje. To je gubitak od nevjerojatnih 45,1 % tjelesne mase, čime je zaslužio titulu pobjednika, a ujedno je postao i bogatiji za 150 tisuća kuna!
- Ova pobjeda je meni samo potvrda da su se sav trud, znoj i cilj koji sam si postavio prije početka isplatili. Vjerujem da sam dokazao prije svega sebi, a onda i drugima da se sve može kad se hoće - rekao je Roko. Njegovoj nevjerojatnoj transformaciji svjedočila je i nutricionistica showa dr. sc. Martina Linarić koja nam je otkrila i Rokov tjedni jelovnik. Slobodno ga ukradite, možda i vama pomogne da dođete do željene kilaže.
PONEDJELJAK
Doručak (cca 7:00) - jogurt sa skutom i raznim sjemenkama, tostirani kruh, čaj/kava/mlijeko
Međuobrok (cca 10:00) - smoothie voćni mix, protein konoplje
Ručak (cca 13:00) - kuhana govedina, lešo krumpir, salata ribana mrkva i kupus s umakom od senfa, jogurta (čvrstog) i začina po želji (chili, papar, korijander....)
Međuobrok (16:00) - banana
Večera (cca 20:00) - juha/goveđa s minestrone povrćem i rižinim rezancima; kuhana govedina
UTORAK
Doručak (cca 7:00) - skuta ili posni sir s jabukom; bananom; nektarinom, lanenim i chia sjemenkama i brusnicama
Međuobrok (cca 11:00) - jabuka & bademi
Ručak (cca 14:00) - pureća prsa na žaru, riža s graškom i prokulicama, salata: ribani celer korijen i zelena salata, maslinovo ulje, jabučni ocat
Međuobrok (17:00) - smoothie banana, jabuka, šumsko voće, protein konoplje
Večera (cca 18:00) - povrće žar (tikvice, patlidžan, kapula, paprika), losos pečen u pećnici i tostirani kruh
SRIJEDA
Doručak (cca 7:00) - zobena kaša s rižinim/sojinim mlijekom i ribanom jabukom, cimetom, sjeckanim bademima i suhim šljivama; kava/čaj
Međuobrok (cca 10:00) - jabuka i indijski oraščići
Ručak (cca 13:00) - maneštra / varivo grah/leća/ječam s junetinom; salata: ribana mrkva, celer i zelena salata, jabučni ocat i maslinovo ulje
Međuobrok (16:00) - nektarina
Večera (cca 18:00 .- 18:30) - jogurt sa sjemenkama (lan, suncokret, chia, sezam) i svježim sirom
ČETVRTAK
Doručak (cca 06:15) -tostirani kruh (raženi), pureća šunka, svježi sir, kava/mlijeko/čaj
Međuobrok (cca 11:00) - jabuka & bademi & orasi
Ručak (cca 14:00) - pileća juha s brokulom, mrkvom; puretina žar, salata kus kus i razno povrće (ribani celer, mrkva, kupus) s umakom od jogurta i senfa i začina
Međuobrok (cca 18:00) - smoothie od banane, sirovog kakaa, protein konoplje, med
Večera (cca 17:30) - salsa od svježih rajčica, puretina žar i palenta žar
PETAK
Doručak (cca 6:30) - kuhana kvinoja s komadićima voća (banana, jabuka, kivi), medom i jogurtom
Međuobrok (cca 10:00) - kolač od mrkve i đumbira
Ručak (cca 13:30) - riblja juha s mrkvom, celerom i rižom; burgeri od ribe, s umakom od jogurta, senfa, kupusa, mrkve i zelena salata
Međuobrok (cca 17:00) - jabuka
Večera (cca 19:00) - svježi sir, kuhana brokula i cvjetača na salatu i dvopek
SUBOTA
Doručak (cca 7:30) - zobena kaša (na mlijeku) s malinama, rogačem, maca prahom
Međuobrok (cca 10:30) - smoothie jabuka, ananas, protein konoplje
Ručak (cca 13-14:00) - juha od tikvice, brokule i cvjetače; hladna salata od puretine i raznog povrća (kupus, paprika, paradajz, krastavac, ribana mrkva) umak od jogurta, senfa i začina (papar, češnjak, korijander)
Međuobrok (cca 16:00) - šljive
Večera (cca 18:00) - grilane paprike i tikvice na salatu s češnjakom maslinovim uljem, tvrdo kuhano jaje, dvopek/tostirani kruh
NEDJELJA
Doručak (cca 7:30) - jogurt sa svježim sirom i raznim sjemenkama (lan, suncokret, chia)
Međuobrok (cca 10:30) - smoothie mix: protein konoplje i spirulina
Ručak (cca 13-14:00) - povrtna bistra juha (mrkva, celer, cvjetača, kapula); riba u škartocu s mrkvom, tikvicama, krumpirom, zelena salata
Međuobrok (cca 16:00) - sladoled od avokada i banane
Večera (cca 19:00) - minestrone juha s komadićima piletine i rižinim rezancima
OZBLJAN PROBLEM
Prekomjerna tjelesna masa i debljina prepoznate su kao značajan čimbenik rizika za razvoj pet danas najčešćih nezaraznih kroničnih bolesti, a to su kardiovaskularne bolesti, dijabetes tipa 2, neka sijela tumora, kronična opstruktivna bolest pluća te mentalni poremećaji.
Prehrana i vježbanje
Velika studija provedena na više od 3000 ljudi, objavljena prije nekoliko godina u časopisu American Journal of Clinical Nutrition, pokazala je kako je prehrana s manje kalorija bila učinkovitija u mršavljenju od vježbanja. Ali tjelovježba je važna kasnije. Druge su studije pokazale da će ljudi koji uspiju izgubiti kilograme najbolje zadržati takvu težinu uz redovito vježbanje. Logično, zar ne? Uz to, vježbanje poboljšava raspoloženje i pomaže organizmu da se bolje nosi sa stresom, depresijom i tjeskobom.