Hrskavo tijesto, domaći umak od rajčica, malo sira, origano i bosiljak - osnovni je recept za ovo nekad skromno talijansko jelo. Ali svima se svidjelo pa je pizza osvojila svijet i na nju se počelo dodavati svega i svačega. Nije da nema finih kombinacija, ali mislim da se pretjeruje s kombiniranjem okusa. I mi je svi volimo, provjerena je opcija za svaku kućnu proslavu: od dječjih rođendana do nogometnih utakmica. Najvažnije je tijesto, mora biti tanko, nikako poput kruha, što je najčešći prigovor na pizze u kućnim izvedbama.
Kako je to nekad bilo
Kada je Lucija bila mala, nismo je mogli odvesti na pizzu. U to vrijeme nije smjela ništa mliječno, dakle ni jedan sir. A moram priznati da nije lako napraviti pizzu bez sira! Bilo je pokušaja s tofuom, ali tu rastopljenost nismo uspjeli postići pa sam svu njenu raskoš pokušavala dočarati raznim povrćem, među kojim je obavezno bila i rikula. I svaki oblik umaka od rajčica tada joj je bio zabranjen i zapravo to i nije bila pizza.
Beremo rikulu
Danas, kad je Lucija tinejdžerica i alergije su uglavnom iza nje, osim alergije na jaja, pojede i pizzu vani, naruči je za doma, a nerijetko je priprema i sama kod kuće i u tome uživa. Na našem seoskom imanju već beremo rikulu, a polako se uređuje i okućnica. Obavezno će biti roštilj, a velika nam je želja i krušna peć upravo zato da bismo mogli uživati u pravom okusu pizze.
Hit namirnica mjeseca...
Rikula obiluje vitaminima A, C i K te folnom kiselinom, magnezijem, bakrom, željezom. Kao i većina lisnatog zelenog povrća, čisti jetru i žuč te je odličan izbor tijekom dijeta. Osim u vrtu, može se uzgojiti i u loncu na prozoru. A može se saditi od veljače do jeseni i brati svakih tridesetak dana. Najčešće je jedemo sirovu, ali može se i lagano termički obraditi. Meni je omiljena s maslinovim uljem i par kapi balzamičnog octa jer se tako na najbolji način osjeti njezin izvorni okus.
TIJESTO
1 kg glatkog bijelog brašna
1 žlica soli
1 vrećica suhog kvasca
1 žlica smeđeg šećera
4 žlice maslinova ulja
6 dl mlake vode
DODACI
2 tikvice
20 dag mozzarelle/parmezana
rikule po volji
malo bosiljka i/ili origana
4 žlice umaka od rajčica
kapari umjesto maslina
20 dag malih gavuna ili inćuna
malo maslinova ulja
Priprema:
- Od navedenih sastojaka umijesite tijesto (savršeno se umijesi u pekaču), tanko razvaljajte u jednu veliku pizzu ili u više manjih, prema želji.
- Tikvice i mozzarellu za nadjev narežite na tanke ploškice. Parmezan naribajte.
- Površinu pizze premažite najprije umakom od rajčica pa poslažite sve sastojke osim rikule i poškropite maslinovim uljem
- Pecite u zagrijanoj pećnici na najvišoj temperaturi najviše 8-10 minuta, a ako su pizze male, još i kraće.
- Kad je pizza pečena, stavite na nju rikulu.
2-3 mlade mrkve
1 tikvica
1 do 2 mlada luka
2-3 češnja češnjaka
gavuni ili inćuni
malo metvice
1 limun
10 dag rikule
maslinovo ulje
balzamični ocat
sol
Priprema:
- Na papiru za pečenje ispecite koromač, rajčice, mrkvice i tikvice začinjene maslinovim uljem, malo soli, iscijeđenim limunovim sokom i grančicom majčine dušice.
- Pored povrća na papiru za pečenje ispecite gavune.
- U još toplo povrće umiješajte svježu, očišćenu i opranu rikulu. Sve začinite i pospite listićima mente.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....