Panettone je tradicionalni božićni kolač koji je nastao u Milanu i s vremenom je postao simbolom Božića u cijeloj Italiji. Riječ je zapravo o dizanom tijestu na bazi vode, brašna, žutanjaka i maslaca kojem se dodaju grožđice i kandirana narančina kora. Nakon što se izvadi iz kalupa, kolač ima prepoznatljiv kupolasti oblik. Recept za pravi, domaći panettone koji vam predlažemo je recept koji će uspjeti čak i onima koji se slabo snalaze u kuhinji.
Jednostavan je i brz, ali rezultat je kolač bogatog okusa i teksture, kao onaj najboljih talijanskih chefova. Isprobajte i ove godine ćete na blagdanski stol iznijeti savršen mekani i mirisan panettone koji možete čuvati do tjedan dana!
Vrijeme pripremanja: više od 2 sata
Vrijeme pečenja: 30 minuta do 1 sat
Sastojci :
- 150 ml toplog mlijeka
- 2 čajne žlice suhog kvasca
- 100 g šećera
- 3 umućena jaja
- 175 g rastopljenog maslaca
- 3 jušne žlice vina Marsala ili prošeka
- 1 čajna žličica ekstrakta vanilije
- 500 g brašna (i još malo za radnu površinu)
- ½ čajne žličice soli
- 150 g grožđica
- 4 jušne žlice soka od naranče ili brandija
- 75 g kandirane korice naranče
- ulje za maštenje kalupa
Za još bolji izgled:
- 1 umućeno jaje,
- 2 jušne žlice mljevenih badema
- šećer u prahu za posipanje
Priprema:
- Mlijeko i kvasac pomiješajte u maloj posudi.
- Miješajte šećer i jaja u drugoj posudi dok ne posvijetle i ne dobijete kremastu smjesu. Umiješajte rastopljen maslac, vino i ekstrakt vanilije.
- Brašno i sol stavite u zdjelu za miješanje.
- Mlijeko s kvascem stavite također u posudu za miješanje, dodajte smjesu od jaja i šećera te miješajte električnim mikserom s nastavcima za dizano tijesto 10 minuta na najmanjoj brzini.
- Pokrijte zdjelu čistom krpom i ostavite smjesu da se diže na toplom mjestu sve dok ne udvostruči veličinu. Za to će trebati oko 2 sata.
- U međuvremenu namočite grožđice u soku od naranče ili brandiju.
- Kalup za panettone dubine 18 cm namažite uljem. Na dno stavite papir za pečenje i dvostrukim slojem papira za pečenje obložite stjenke kalupa do 10 cm visine.
- Tijesto iskrenite na pobrašnjenu radnu površinu, umiješajte grožđice i kandiranu narančinu koricu te lagano mijesite 3 do 4 minute. Tijesto će biti mekano i ljepljivo pa je potrebno da namastite ruke kako biste ga mogli mijesiti.
- Tijesto oblikujte u loptu i stavite u pripremljeni kalup. Pokrijte čistom krpom i ostavite da se diže 45 minuta do 1 sat, ili dok opet ne udvostruči veličinu.
- Zagrijte pećnicu na 180°C.
- Premažite gornju stranu panettonea umućenim jajetom i pospite bademima.
- Pecite oko 55 minuta, ili toliko dugo dok tijesto ne naraste dovoljno i ne poprimi zlatno žutu boju. Izvadite iz kalupa i ostavite da se ohladi. Pospite šećerom u prahu netom prije posluživanja.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....