Kako sam u zadnje vrijeme u velikoj ljubavi s mascarpone sirom (i inače ga volim, ali sada ga baš često koristim) napravila sam i semifreddo s njim i jagodama.
Konačno su se počele pojavljivati prve domaće i nisam im mogla odoljeti. Posebno ne u kombinaciji s ovim divnim kremastim sirom. Tako je nastao ovaj jednostavni semifreddo od mascarpone sira i jagoda. Ovo je zbilja jedan od najjednostavnijih recepata koje sam ikad napravila, a jako je ukusan i efektan.
Kako sam ga napravila u trenutku naleta energije i inspiracije nisam više imala puno dnevnog svjetla za fotografiranje, jedva sam okinula ove dvije - tri fotke.
Bez obzira na to na Instagramu je nastala prava pomama za ovim desertom pa sam odlučila preskočiti sve što sam planirala objaviti prije njega i dati mu prednost.
Zbilja se nadam da ćete ga isprobati i da će vam se svidjeti koliko i nama. A ako ste ipak raspoloženi za malo kopliciraniju verziju ovog deserta onda obavezno pogledajte ovaj recept.
Za jagode:
- 300 g jagoda + nekoliko jagoda za dekoraciju
- 3 žlice šećera
- 1 žlica aceta balsamica
Za semifreddo:
- 250 g mascarpone sira
- 400 ml slatkog vrhnja
- 3 – 4 žlice meda
- 1 mahuna vanilije, ostrugane sjemenke
- nekoliko piškota ili bilo koji drugi keksi
Priprema:
- Prvo skuhajte umak od jagoda tako da jagode pomiješate sa šećerom i acetom balsamicom te sve zagrijavate nad umjerenom vatrom dok se zgusne i ne pretvori umak.
- Umak od jagoda ostavite sa strane da se potpuno ohladi.
- Mascarpone sir pomiješajte sa slatkim vrhnjem, medom i vanilijom pa sve miješajte električnim mikserom dok ne postane čvrsto poput gustog šlaga.
- Sada dodajte i umak od jagoda i sve dobro promiješajte da se sjedini.
- Duguljati kalup za kruh obložite prozirnom folijom.
- Na dno kalupa posložite narezane ploške nekoliko jagoda.
- Prelijte preko svega pripremljenu smjesu od mascarpone sira i jagoda i poravnajte.
- Na kraju po vrhu poslažite piškote ili kekse po želji.
- Sve ostavite u zamrzivaču oko 3 sata da se dobro ohladi.
- Semifreddo ne treba biti potpuno zaleđen kada ga poslužujete pa ga svakako prije posluživanja ostavite malo na sobnoj temperaturi.
- Poslužite ga narezanog na kriške.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....