Slatki krumpir bogat je škrobom te je od pamtivijeka jedan od glavnih izvora energije starosjedilaca Srednje i Južne Amerike, Afrike, Kariba, Havaja i Australije. Sladak je zbog jednostavnih šećera, a uz to sadrži znatnu količinu fitokemikalija, beta-karotena, vitamina C, B1, B2 i E te mineralnih tvari, zbog čega se smatra funkcionalnom hranom. Sadržaj polifenola antocijanina pridonosi zaštitnom djelovanju slatkog krumpira protiv raka.
Osim toga, ova namirnica pokazuje i druge pozitivne učinke na zdravlje. Pomaže regulaciju šećera u krvi, čuva zdravlje jetre, a uz to njezine aktivne tvari djeluju kao antioksidansi.
Jedući batate osiguravamo si i dovoljno vlakana važnih za dobru probavu, a kako je lako probavljiv preporučuje se i djeci, sportašima i onima koji se oporavljaju od različitih zdravstvenih problema.
Batat stručnjaci smatraju idealnom namirnicom za dijabetičare. Tu je etiketu dobio zbog rezultata niza studija koji pokazuju kako slatki krumpir pomaže u stabilizaciji razina šećera u krvi i snižava otpornost na inzulin. Otpornost na inzulin prvi je korak u razvoju dijabetesa - stanice gušterače ne reagiraju na inzulin koji djeluje kao ključ za otvaranje vrata na stanicama čime se omogućuje šećeru da iz krvi uđe u stanice. Zato razine šećera u krvi ostaju povišene. Dio zaštitnih svojstava batata kada je u pitanju dijabetes može se pripisati visokoj koncentraciji karotenoida (antioksidansi!) u gomolju.
Slatki se krumpir može pripremiti na razne načine
Oduševljava nas prženi, pečeni i kuhani, a možemo ga dodati varivima i juhama. Ako ste na dijeti, slatki krumpir uključite u ručak, nakon čega nećete trebati nešto slatko. Kao prilog dobro ide uz junetinu ili divljač u umaku.
Najbolje ga je kuhati na pari. Tako će se očuvati aroma i okus. No, pripremati se može i na sve druge načine, baš kao krumpir. Kakva god bila "termička obrada" neka ne traje manje od 30 do 40 minuta.
Pečeni slatki krumpir jednostavno se priprema. Operite ga i zamotajte u aluminijsku foliju. Pecite ga u pećnici zagrijanoj na 180°C. Kad je pečen, treba biti mekan. Ogulite ga, narežite na kriške i poslužite.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....