Možete ih napraviti sami, i to od ostataka iz hladnjaka te bez ijednog nepoželjnog sastojka.

 SHUTTERSTOCK
Napravite ih sami

Počastite se hrskavim, domaćim krekerima od sira

Ako vas muči količina soli, prema receptu potrebna je jedna čajna žličica, što možda ne zvuči dovoljno za slane krekere, no otkrit ćete da je zapravo i više nego dovoljno

Slani, hrskavi i s okusom sira - takvi su krekeri koje svi volimo. Nažalost, oni koje možemo kupiti u trgovinama dolaze "obogaćeni" gomilom konzervansa, aditiva, bojila i drugih sumnjivih sastojaka. Znači li to da ih se morate odreći? Nipošto ne, možete ih napraviti sami, i to od ostataka iz hladnjaka te bez ijednog nepoželjnog sastojka. Ako vas muči količina soli, prema receptu potrebna je jedna čajna žličica, što možda ne zvuči dovoljno za slane krekere, no otkrit ćete da je zapravo i više nego dovoljno. Možete čak malo smanjiti količinu, a krekeri će i dalje biti odlični, i slani.

SASTOJCI (za 10 osoba): 8 jušnih žlica neslanog i omekšalog maslaca • 450 g sira cheddar • 1 čajna žličica soli (možete je izostaviti ako koristite slani maslac) • 1/2 čajne žličice crnog papra • 2 šalice višenamjenskog brašna • 4 jušne žlice vode

PRIPREMA

1. Električnim mikserom miješajte omekšali maslac i cheddar dok ne dobijete jednoličnu, mekanu smjesu.

2. Dodajte sol i papar, zatim počnite dodavati brašno, po nekoliko jušnih žlica odjednom, neprekidno miješajući na najmanjoj brzini. Tijesto će sada postati grudičasto.

3. Zatim dodajte jednu po jednu žlicu vode, dok tijesto ne postane nalik prhkom tijestu za pite. Ne smije biti ni grudičasto ni mokro. Ako je potrebno, možete dodati još jednu ili dvije žlice vode.

4. Umotajte tijesto u plastičnu foliju i stavite u hladnjak na 30 minuta.

5. Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva, a tijesto podijelite u tri loptice.

6. Valjkom razvaljajte jednu lopticu na debljinu pola centimetra.

7. Razvučeno tijesto možete nožem rezati u kvadrate ili izrezivati oblike po želji kalupom za kekse. Krekere poslažite na lim obložen papirom za pečenje, blizu jedan drugome. Nastavite na isti način s preostale dvije loptice tijesta.

8. Krekere pecite 12 do 15 minuta, dok ne narastu i ne poprime zlatnu boju te budu suhi na dodir. Izvadite iz pećnice i ostavite da se ohlade na sobnu temperaturu, a zatim poslužite.

9. Krekere možete čuvati u hladnjaku u hermetički zatvorenoj posudi 6 do 10 dana.

Linker
22. travanj 2024 17:13