Srdela, najpoznatija i meni najukusnija plava riba, kad smo na moru i kad je tek ulovljena, najdraža mi je na gradele. Ali posebna je po tome što nema načina na koji se ne može pripremiti.
Fina je i samo pečena, na kraju začinjena krupnom morskom soli i limunom.
Tako pečena može u marinadu s lukom, limunom i kvasinom. Marinirati se može i sirova, što je, uz usoljavanje, najstariji način konzerviranja. Za djecu je odlična kad se filetira, odnosno kad joj se izvadi središnja kost, pa se ispeče kao mali filet ili se tako filetirana ispanira.
SRDELA JE ZDRAVA, DOSTUPNA, BRZO SE PRIPREMA I NIJE SKUPA. KAD JE RIJEČ O PLAVOJ RIBI, LJETNI RUČAK PRIPREMIT ĆETE DOSLOVNO ZA DVADESETAK KUNA.
O tome da je srdela status jeftine ribe do danas zamijenila pravim mjestom u kulinarstvu i poštovanjem, svjedoči i to što je u Postirama na otoku Braču u čast toj zdravoj i posebnoj ribi podignut spomenik.
U obitelji plave ribe tu su još papaline, inćuni, skuša, tuna, palamida… Mi ih volimo sve. Lucija je još kao mala djevojčica jela ribu prilagođenu svojoj dobi. Zahvaljujući tome danas jede sve iz mora, a evo kakva jela su nam često na tanjuru.
NAJJEDNOSTAVNIJE I NAJFINIJE: PEČENE SRDELE I PAPALINE
SASTOJCI:
• 25 dag srdela
• 20 dag papalina
• 1 žlica kukuruznog brašna
• 2 žlice oštrog brašna
• limun
• krupna morska sol
• maslinovo ulje
PRIPREMA:
- Srdele i papaline očistite, operite, malo posušite kuhinjskim ubrusom pa uvaljajte u brašno.
- Papaline možete uvaljati u kukuruzno, a srdele u obično brašno.
- Kako bi bile manje masne, ne moraju se peći u dubokom ulju, nego na masnom papiru u pećnici. Kad su gotove, samo ih posolite i pokapajte uljem i limunom.
Odlične su tako tople i bez priloga, samo s kruhom.
TOPLO ILI HLADNO: SRDELE U SENDVIČU
SASTOJCI:
• 25 dag srdela
• domaći kruh
• 1 avokado
• 2 stapke celera listaša
• maslinovo ulje
• sol
• limunov sok
• češnjak
PRIPREMA:
- Srdele filetirajte pa ispecite na roštilj-tavi. Kad su pečene, posolite ih.
- Od avokada, celera, maslinova ulja, soli, češnjaka i limunova soka napravite pesto.
- Kruh prepecite pa rasporedite pesto i posložite srdele.
Takav sendvič može se jesti topao ili hladan.
NAJDRAŽI DJEČJI RUČAK: FUŽI U CRVENO
SASTOJCI:
• 25 dag tjestenine fuža
• pola šalice domaće šalše
• filet tune
• 10 maslina
• vezica peršina
• maslinovo ulje
• sol
• papar
PRIPREMA:
- Na malo ulja ispecite filet tune pa ga grubo usitnite.
- U domaću šalšu dodajte tunu, masline i nasjeckani peršin.
- Skuhajte tjesteninu, ocijedite, dodajte umak i lagano promiješajte.
Jedite toplo.
MAŠTOVITO, A JEDNOSTAVNO: PUNJENA TAPIOKA
SASTOJCI:
• 10 malih peciva od tapioke
• 30 filetiranih inćuna
• 2 limuna
• sol
• 10 kapara
• 10 dag rikule
• 10 kocki feta sira
• 1 ljuta papričica
PRIPREMA:
- Filetirajte inćune, natopite ih u limunov sok i sol pa ostavite u hladnjaku najmanje dva dana.
- Izvađene iz marinade, obrišite ih i pokapajte maslinovim uljem.
- Napunite pecivo od tapioke inćunima i kaparima pa jedite uz salatu od rikule s feta sirom i ljutom papričicom.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....