Zeleno lisnato povrće iznimno je bogato hranjivim tvarima, a ima vrlo malo kalorija. Ima vrlo malo probavljivih ugljikohidrata koji povećavaju razinu šećera u krvi
 FOTOGRAFIJE: MARIIA SKOVPEN GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO
BEZ KOMPLIKACIJA

Pet vrsta povrća koje morate uključiti u prehranu ako ste dijabetičar

Nutricionisti ističu da zdrava i pravilna prehrana te aktivan način života mogu pomoći da bolje kontrolirate razine šećera u krvi, a neke namirnice pomažu više u dostizanju toga cilja

Kasna dijagnoza i nedostatak svjesnosti o komplikacijama vrlo često dovodi do loše kontrole šećerne bolesti. Dijabetes za sobom povlači i povećan rizik od drugih bolesti, među kojima su i srčanožilne bolesti, odnosno moždani i srčani udari.

Nutricionisti ističu da zdrava i pravilna prehrana te aktivan način života mogu pomoći da bolje kontrolirate razine šećera u krvi, a neke namirnice pomažu više u dostizanju toga cilja.


1. Gorka dinja ili karela

Jedna od najzdravijih i antioksidativnih bogatih namirnica koje možete dodati svojoj prehrani. Gorka dinja u velikim količinama sadrži glikoprotein lektin, koji je po aktivnosti sličan inzulinu jer snižava koncentraciju glukoze u krvi i djeluje kao imunomodulator.


2. Špinat

Izvrstan izvor folata, dijetalnih vlakana, vitamina A, B, C, E i K. Vlakna odgađaju probavu, što osigurava da se šećer ne metabolizira brzo i uzrokuje porast razine šećera u krvi.


3. Cvjetača

Cvjetača se ubraja u supernamirnicu jer je riznica vitamina (C, A, E, K, B skupine), minerala (kalij, sumpor, fosfor, bakar, mangan, selen, natrij, cink, magnezij) te antioksidansa i fitokemikalija. Glikemijski indeks (GI) cvjetače je između 5 i 15, što je idealno za osobe s dijabetesom. Također ima visok sadržaj vlakana što je dodatno korisno za provjeru fluktuacija šećera u krvi.


4. Brokula

Brokula ima GI od 15, što je vrlo nisko, a i izuzetan je izvor vlakana, a sve to čini izvrsnom hranom za dijabetičare. Jedno od glavnih područja zabrinutosti među dijabetičarima je oštećenje krvnih žila. U istraživanju objavljenom u časopisu "Diabetes", tim istraživača otkrio je da sulforafani u brokuli štite od ove vrste oštećenja stanica. U drugom istraživanju, na Sveučilištu u Göteborgu u Švedskoj, otkriveno je da sulforafani smanjuju proizvodnju glukoze u stanicama jetre.


5. Šparoge

Osim dodavanja ukusnog okusa jelima, šparoge bi također mogle pomoći u održavanju šećera u krvi pod kontrolom. Povrće koje nije škrobno ima samo 20 kalorija i gotovo 2 grama dijetalnih vlakana po obroku. Posebno je visok udio najmoćnijeg antioksidansa glutationa, za koji se zna da regulira razinu šećera i povećava proizvodnju inzulina.


ČITAJTE I: Razbijamo mitove o prehrani dijabetičara: Što se smije jesti, a što ne

Linker
05. ožujak 2024 22:44