Ako je ijedno voće poznato, a zanemareno, to je kruška. No ona je najbolja namirnica za gušteraču, koju smo skloni zaboraviti. Preopterećenu gušteraču najbolje će umiriti kruška. Ujedno je rajsko voće za jetru jer podupire proces čišćenja i može spriječiti cirozu.
Velika pomoć i kod mršavljenja
Pulpa kruške bogata je fitotvarima, mineralima u tragovima i aminokiselinama koje se vežu za otrove u tijelu i izbacuju ih iz organizma. Kruška stabilizira razinu šećera u krvi i velika je pomoć u mršavljenju. Jedna kruška srednje veličine ima oko 90 kalorija. Sadrži vitamin C i flavonoide te je dobar izvor bakra, koji nas štiti od štetnog djelovanja slobodnih radikala. Kora kruške bogata je vlaknima koja snižavaju loš, LDL kolesterol i eliminiraju sluz iz tijela. Kruška je idealna za oporavak nakon operacija ili otrovanja te kod osoba koje su na posebnim dijetama. Kruške je najbolje jesti između doručka i ručka ili kasno popodne jer smanjuju poriv za slatkim i za prejedanjem. Treba spomenuti da je ona među voćem najmanje alergena.
DOBRO JE ZNATI
Kada se kupuje: u trgovinama ih možete pronaći tijekom cijele godine, no većina sorti krušaka bere se u ljeto ili u jesen pa je to i najbolje vrijeme za njihovu konzumaciju.
Kako odabrati: obratite pažnju na konzistenciju voćke - ako je mekana na dodir, znači da je zrela. Kora treba biti glatka i bez crnih mrlja, a peteljka tvrda, zelena i još uvijek čvrsto vezana uz voćku.
Kad je nezrela: ima opori, blago kiselkast okus i teže je probavljiva, posebno ako patite od žgaravice, jer je bogata taninom. Iz istog razloga ima i adstringentan učinak.
Kad je zrela: lakše je probavljiva i ima više laksativan učinak zahvaljujući većem udjelu sorbitola - alkohola (koji se inače koristi i kao zaslađivač) koji organizam ne apsorbira te koji pospješuje rad probavnog sustava.
Kako čuvati: ako je već zrela, možete je držati u najhladnijem dijelu hladnjaka oko tjedan dana. Ako je nezrela, ostavite je 4-5 dana na sobnoj temperaturi da dozrije. Ako je voćka mekana na dodir kad je pritisnete prstom uz peteljku, znači da je dosegla pravi stupanj zrelosti za konzumiranje.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....