Znate li da većini muškaraca zbog loše ishrane nedostaje kalija, vitamina, minerala, vlakana!?
 Foto: iStock
Supernamirnice

Ovo je hrana koju bi trebao jesti svaki muškarac

Dečki, okanite se prženih i brzih jela punih praznih kalorija. Vrlo je važno što jedete. Možda u ovom trenutku to ne osjetite na svom tijelu, ali s godinama itekako hoćete.

Neki pripadnici jačeg spola ne vide ništa loše u brzoj prehrani i u tome da žive na čipsu, pivi, pizzi i povremenom odresku. No, dobra prehrana je važna za svakoga - čak i za organizam takvih muškaraca. Prema novim prehrambenim smjernicama koje navodi Američko nutricionističko društvo većini muškaraca nedostaje kalija, prehrambenih vlakana, kolina, magnezija, kalcija i vitamina A, D, E i C. Da bi nadoknadili nedostatak i dobili hranjive tvari koje nedostaju nutricionisti navode pet supernamirnica koje muškarci trebaju uvrstiti u ishranu.

Krumpir

Mnogi smatraju da se u krumpiru kriju samo prazni ugljikohidrati, no on može pomoći u održavanju vitke linije. Istraživanje provedeno na jednom Sveučilištu u Kaliforniji pokazalo je da su ljudi koji su bazirali svoju prehranu na krumpiru i tako smanjili unos kalorija uspjeli smršavjeti tijekom 12 tjedana. Još jedan podatak ide u korist krumpiru: odličan je izvor kalija. Krumpir srednje veličine s korom sadrži više ovog minerala od banane. Kalij igra ključnu ulogu u kontroli krvnog tlaka, u prijenosu živčanih signala i pomaže oporavku i radu mišića. Većini muškaraca je potrebno oko 4700 mg kalija na dan, ali ga ne unose u dovoljnoj mjeri, stoga slobodno mogu prionuti na krumpir.

Leća

Leća ima malo kalorija i masnoća, ali je bogata bjelančevinama, prepuna je vlakana i kalija koji nedostraju većini muškaraca. Smanjuje razine šećera u krvi i rizik za razvoj dijabetesa. Jedna studija je pokazala da može pomoći srcu, smanjuje razine LDL (lošeg) kolesterola, pa tako i rizik od srčanog udara i upala u arterijama. Drugo istraživanje je pokazalo da su ljudi koji su jeli leću četiri ili više puta tjedno imali 22 posto manji rizik od koronarne bolesti srca u usporedbi s onima koji su je konzumirali manje od jednom na tjedan.

Sweet and juicy like their love. Cheerful young loving couple holding slices of watermelon and looking at camera while standing outdoors togehter
Foto: iStock
Trenutno nije sezona lubenica, ali iskoristite ovo ljeto kako biste uživali u ovoj namirnici, a istovremneo zaštitili kožu od sunca, obogatili krv likopenom, te organizam vitaminima A i C

Lubenica
Želite sočan obrok koji će zaštititi prostatu i srce? Jedite lubenicu. Plod je bogat likopenom, a to je jedan od najvažnijih antioksidansa u borbi protiv raka prostate. Istraživanja pokazuju da ljudi koji imaju visoke razine likopena u krvi imaju manji rizik za rak prostate. Ovaj antioksidans također može potaknuti zdravlje srca. Jedna studija je utvrdila da dva spoja u lubenici, citrulin i arginin pomažu zdrav protok krvi. Također pomaže u zaštiti kože od štetnih UV zraka i čuva je od pojave bora. Lubenica je također odličan izvor vitamina A i C, i prava dijetalna hrana jer sadrži vrlo malo kalorija.

Tamna čokolada

Srčane bolesti ubijaju svaku četvrtu osobu u razvijenim zemljama, pa ako želite zdravo srce treba jesti tamnu čokoladu. Određene vrste tamne čokolade sadrže korisne spojeve flavonoide koji opuštaju krvne žile i time sprečavaju gubitak elastičnosti, poboljšavaju protok krvi, smanjuju stvaranje krvnih ugrušaka, te smanjuju rizik od srčanog i moždanog udara.
U studiji nedavno objavljenoj u časopisu British Journal of Nutrition znanstvenici su izvijestili da dnevni unos flavonoida iz kakaovca poboljšava funkciju krvnih žila i smanjuje krvni tlak. Jedno kliničko ispitivanje je utvrdilo da su ljudi koji su konzumirali velike količine kakao flavonoida tijekom osam tjedana imali značajne pozitivne pomake na testovima koji su mjerili pozornost i pamćenje. Tamna čokolada uvelike varira u razinama flavonida pa su stoga najpouzdaniji izvori nezaslađen kakao u prahu i kakao flavonoid u obliku dodataka.

Kurkuma

Ako želite začiniti hranu, pokušajte s kurkumom. Ovaj začin zlatno žute boje dugo je bio jedan od glavnih začina indijske kuhinje, a također se već tisućama godina koristi u tradicionalnoj kineskoj i ayurvedskoj medicini. Suvremena istraživanja otkrila su da je spoj kurkumin pronađen u kurkumi zaslužan za mnoge zdravstvene blagodati. Začin ima snažna antiupalna svojstva pa je vrlo učinkovit u borbi protiv niza bolesti, od reumatoidnog artritisa i psorijaze, do neurodegenerativnih stanja kao što je Alzheimerova bolest.

Linker
21. studeni 2024 22:20