Konzumirate li i vi previše šećera?

 SHUTTERSTOCK
Iskustvo iz prve ruke

Ovih pet lekcija sam naučila dok sam bila na dijeti bez šećera 10 dana!

Jedna novinarka odlučila se na izazov "10 dana bez šećera", a ograničila je i unos meda, javorovog sirupa i drugih prirodnih zaslađivača

Dodani šećer je danas jedna od najvećih opasnosti za zdravlje jer većina ljudi unosi više nego što stručnjaci predlažu. Naime, ženama se ne preporučuju više od 24 grama dodanog šećera dnevno, dok je za muškarce preporuka 36 grama.

Zašto je važno da se držimo savjeta stručnjaka? Osim što može dovesti do debljanja i karijesa, povećani unos dodanog šećera povezan je s dijabetesom, srčanim bolestima i rakom dojke. Baš zato se Shannon Bauer, novinarka časopisa Shape, odlučila na izazov "10 dana bez šećera", a ograničila je i unos meda, javorovog sirupa i drugih prirodnih zaslađivača.

- Mislim da se zdravo hranim. Dodajem proteine ili vlakna svakom obroku, izbjegavam prerađenu hranu i jedem voće i povrće. Nisam ovisna o slatkišima ili gaziranim sokovima, ali velik dio moje prehrane čine aromatizirani jogurti, već pripremljeni umaci i preljevi - objasnila je.

Zato je, kaže, odlučila pokušati izbjeći svaki gram dodanog šećera. Naravno, zanimalo ju je i što će to učiniti njezinom tijelu te hoće li žudnje za šećerom biti jake.


Doručak bez šećera je veliki izazov

Možda i sami za doručak odabirete namirnice koje sadrže dodani šećer.

Shannon se već susrela s prvim izazovom tijekom doručka.

- Moje omiljene stvari: jogurt s granolom, tost s avokadom i žitarice sadrže šećer. Srećom, pijem crnu kavu pa nisam morala mijenjati jutarnju infuziju kofeina jer to bi bilo nepodnošljivo - rekla je.

Međutim, kaže, doručak bez šećera otvorio joj je oči i shvatila je da unosi puno šećera prije nego što uopće izađe iz stana.

- Zobene pahuljice bez glutena napravljene s nezaslađenim bademovim mlijekom, cimetom i kriškom jabuke postale su moj doručak po izboru tijekom izazova, na kraju mi nije nedostajao ni smeđi šećer. Ovaj izazov me natjerao da planiram jer jedino tako mogu izbjeći praktični doručak i pronađem onaj koji je ukusan i dobar za mene. Još jedan bonus: držao me sitim do ručka, a nisam se osjećala napuhano - istaknula je.

Dodaje kako joj je bilo najteže oduprijeti se pecivima na poslovnom sastanku.

- Peciva sadrže i šećer i gluten, a po mom mišljenju ne postoji prihvatljiva zamjena. Oduprijeti se ovom iskušenju bilo je najteže iskušenje u ovih 10 dana, ali izdržala sam - navela je.


Planiranje obroka je ključno

Kako bismo raskinuli s lošim prehrambenim navikama, neophodno je planiranje obroka. Zato je Shannon jednom tjedno napravila plan obroka i obavila nabavku namirnica.

- Važnost ove rutine nikad nije bila očitija nego tijekom ovog izazova. Čak i kad sam bila umorna, lijena, kasnila, uspjela sam izdržati izazov zbog svoje pripreme. Isto tako, pojela sam puno više porcija povrća - opisala je.

Također je, kaže, obroke planirala oko povrća umjesto oko žitarica, a zatim je dodavala proteine i zdrave masti.

- Ali zato što nisam jela puno ugljikohidrata tijekom izazova, osjećala sam umor u poslijepodnevnim satima. Vježbam pet dana u tjednu, što obično uključuje kombinaciju trčanja i vježbi s vlastitom težinom. Nisam jutarnji tip pa obično vježbam kad se vratim kući s posla. Međutim, tijekom ovih 10 dana na dijeti bez šećera, jedva sam mogla držati oči otvorene dovoljno dugo da pripremim večeru i istuširam se - objasnila je.

Registrirana dijetetičarka Marie Spano navodi kako su Shannonine promjene u prehrani dovele do premalog unosa ugljikohidrata ili kalorija.

- Zamijenite hranu koja sadrži šećer prirodno slatkom hranom i povećajte ukupni unos ugljikohidrata iz škroba i žitarica - predlaže Marie.


Umjerenost je bolja od eliminacije

Nažalost, sva vina imaju šećer, uočila je Shannon.

- Ova činjenica je detaljno istražena sedmog dana moje dijete bez šećera kada sam imala težak dan i očajnički sam željela otići kući na čašu crnog vina - rekla je.

No, naučila je da žestoka pića, gin, votka, viski i rum, nemaju dodani šećer. Naravno, to se mijenja ako se dodaju sokovi.

- Pila sam tijekom izazova, ali sam se odlučila za alkoholna pića s ledom ili pomiješana s gaziranim sokom bez šećera - navela je.

Kroz ovo je shvatila da je bolje biti umjeren nego eliminirati određene namirnice.

- Povremena čaša vina, kolačić ili komadić čokolade za mene su vrijedni dodanog šećera. Međutim, svoju ću konzumaciju svesti na minimum - istaknula je.


Dodani šećer je svugdje

Ako ste ikad čitali etikete na namirnicama, sigurno ste uočili koliko šećera sve namirnice imaju, a to je primijetila i novinarka.

- Iznenadila me količina šećera u umacima i preljevima. Gotovo svaki dan za ručak na posao nosim salate, a samo dvije žlice dresinga mogu imati 15 grama šećera - rekla je.

S obzirom na to da je izbacila dodani šećer, umjesto dresinga je koristila hummus koji je pomiješala s običnim grčkim jogurtom, što joj je bila odlična zamjena za preljev.

- Izbjegavala sam naručivanje i restorane 10 dana jer je gotovo nemoguće znati je li jelima dodan šećer - navela je.

Zbog toga, kaže, ovaj izazov nije održiv. Jednostavno nije moguće svaki put znati sadrži li hrana šećer.


Izbacivanje šećera odrazit će se na vaš trbuh

- Iako se broj na vagi nije promijenio nakon 10 dana, smanjenje ugljikohidrata učinilo je moj trbuh manje napuhnutim, a mišići su bili izraženiji. Cimerice su čak komentirale da izgledam kao da sam smršavjela - rekla je.

- Mnoge namirnice koje sadrže šećer mogu uzrokovati nadutost, uključujući gazirana pića, žvakaće gume i slatkiše, sve one povećavaju količinu zraka koji konzumiramo - objašnjava Spano.

Međutim, nije baš lako ukloniti sav šećer iz prehrane. Umjesto eliminiranja, nutricionistica Spano predlaže da trajno smanjite unos konzumacijom manje gotovih umaka, odabirom žitarica s niskim udjelom šećera i visokim udjelom vlakana te smanjenjem konzumacije bombona, kolačića i ostalih slatkiša.


ČITAJTE I: Možda vam se to ne čini, ali ovo je pet jasnih znakova da konzumirate previše dodanog šećera

Linker
05. ožujak 2024 20:53