Među 'lošim' namirnicama su se našle i žitarice.
 Foto: Istock
PREHRANA

Ove namirnice većina ljudi smatra zdravima, a zapravo povećavaju rizik za rak

Autori studije preporučuju da smanjimo svoj rizik tako što nećemo jesti ništa što sadrži više od 15 g šećera, 5 g zasićenih masti i 1,5 g soli na 100 g, a sve te podatke vidimo na deklaracijama.

Poznato je otprije da je prerađena hrana nezdrava i da povećava rizik za obolijevanje od raka, no istraživanje objavljeno u stručnom časopisu British Medical Journal donijelo je i popis takvih namirnica, a među njima su mnoge za koje većina ljudi misli da su zdrav izbor, poput žitarica za doručak i energetskih pločica.

Takvi proizvodi naročito potiču rizik za razvoj raka dojke, tvrde autori istraživanja sa Sveučilišta Sorbona u Parizu.


Prerađene namirnice

No, visokoprerađene namirnice obiluju kemijskim aditivima koji služe za poboljšanje okusa i produljenje trajnosti i što ih češće netko jede, to mu se više povećava rizik za razvoj bilo koje vrste raka.

Stručnjaci smatraju da je problem i u tome što je prerađena hrana bogata šećerom, solju i mastima, a siromašna vitaminima i vlaknima koji imaju zaštitnu ulogu za organizam.

U sklopu istraživanja analizirani su prehrambeni dnevnici 105 tisuća odraslih osoba i pokazalo se da su osobe kod kojih je čak 32 posto prehrane bazirano na prerađenim namirnicama imale 23 posto veći rizik za razvoj bilo kojeg raka tijekom idućih pet godina od onih ispitanika kod kojih su prerađene namirnice činile do 8 posto svakodnevne prehrane.


Smanjeni rizici

Također, žene iz skupine ispitanika kod kojih su prerađene namirnice činile 32 posto prehrane imale su čak 38 posto veći rizik za razvoj raka dojke u postmenopauzi, a mlađe žene 27 posto viši rizik za razvoj raka dojke prije menopauze te 23 posto veći rizik za razvoj raka crijeva.

Kod hrane koja je u manjoj mjeri prerađena, poput sireva, svježe pečenog kruha ili konzerviranog povrća, nije pronađena povezanost s povišenim rizikom za razvoj raka.

Autori studije preporučuju da smanjimo svoj rizik za razvoj raka tako što nećemo konzumirati ništa što sadrži više od 15 g šećera, 5 g zasićenih masti i 1,5 g soli na 100 grama, a svi su ti podaci vidljivi na deklaracijama.


OVO SU NAMIRNICE KOJE NAJVIŠE POVEĆAVAJU RIZIK ZA RAK:

  • gazirana pića
  • čokolada
  • bomboni i slatkiši općenito
  • kruh iz masovne proizvodnje
  • margarin
  • keksi
  • žitarice za doručak
  • energetske pločice
  • energetska pića
  • mlijeko s dodanim okusima
  • gotova jela s umakom
  • sredstva za mršavljenje u prahu
  • polugotove pite i kolači
  • pileći medaljoni
  • suhomesnati proizvodi
  • juhe iz vrećice

Linker
17. studeni 2024 18:52