Kad kupujete gotov seitan, pažljivo pročitajte deklaracije
 FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK
malo kalorija

Ovaj lako probavljiv ‘mesni imitator‘ ne sadrži kolesterol i idealan je za one koji žele smršavjeti

Izgledom i strukturom možda najuvjerljivija zamjena za meso, seitan je jedan od rijetkih "mesnih imitatora" koji se ne bazira na soji, a ima veći udio proteina od tofua i tempeha

Seitan, poznat i kao "pšenično meso", zapravo je pšenični gluten koji se dobiva ispiranjem škroba iz tijesta. Postupnim ispiranjem i kuhanjem dobiva se čisti gluten čija je struktura nevjerojatno slična mesu te ga u prehrani može gotovo potpuno zamijeniti, a upravo je zato vrlo popularna namirnica u vegetarijanskoj, veganskoj i makrobiotičkoj kuhinji. Na Zapad je stigao s Dalekog istoka, gdje je stoljećima bio tradicionalna hrana budista koji su ga davno prepoznali kao kvalitetnu i hranjivu namirnicu. Neutralnog je okusa i lako upija aromu začina i namirnica s kojima se kombinira te se može koristiti umjesto mesa u gotovo svim jelima u kojima se inače koristi meso, no može se i miješati s mesom tako da može biti zanimljiv i nevegetarijancima koji možda žele smanjiti unos mesa. Istraživanje objavljeno 2020. u časopisu Current Research in Food Science pokazalo je da su miješani proizvodi, poput burgera spravljenih od mesa i seitana u jednakom omjeru, dobro primljeni od osoba koje žele smanjiti unos mesa, ali ne i potpuno prijeći na vegetarijansku prehranu. Prodaje se u svježem i dimljenom obliku, no vrlo ga lako možete pripremiti i sami, čak i ako inače niste vješti u kuhinji.


Dobrobiti seitana

Seitan ima nizak udio masti, no izuzetno visok udio proteina, čak 23 g proteina na 100 grama. S obzirom na to da ima nisku kalorijsku vrijednost, samo 116 kalorija na 100 grama, i ne sadrži kolesterol, idealna je dijetna namirnica. Seitan je i odličan izvor željeza, selena, fosfora, vitamina C, tiamina, riboflavina i niacina, sadrži i kalij, kalcij i magnezij, a kad je mariniran sojinim umakom, sadrži i sve aminokiseline. Odličan je izbor za sve osobe koje se hrane veganskom ili vegetarijanskom prehranom zbog visokog udjela proteina, a dobar je i za one koji žele smršavjeti jer sadrži malo kalorija i pruža dugotrajan osjećaj sitosti. Kao jedna od rijetkih zamjena za meso koja nije na bazi soje, može se preporučiti i osobama koje izbjegavaju nefermentirane proizvode od soje, poput tofua, iz bojazni da mogu utjecati na hormonalni status te zbog zaziranja od genetski modificirane hrane. Lako je probavljiv te je odličan za osobe s probavnim i želučanim tegobama, a preporučuje se i sportašima, naročito onima koji su na bezmesnoj prehrani, zbog visokog udjela kvalitetnih proteina.


Kako ga možete napraviti sami

Za pripremu oko 30 do 40 dag seitana potrebno je 1 kg polubijelog brašna tipa T-850 ili crnog brašna tipa T-1100 te 6 dl vode. Od brašna i mlake vode zamijesite tijesto koje mora biti tvrđe od tijesta za kruh. Mijesite ga barem desetak minuta, odnosno dok ne postane kompaktno i glatko, a zatim ga prelijte mlakom vodom i ostavite da odstoji pola sata. Nakon toga tijesto u velikoj posudi ispirite naizmjence toplom i hladnom vodom, pritom ga lagano gnječeći i okrećući da se izgubi što manje glutena. Svaki put kad pobijeli, promijenite vodu. Počne li vam se tijesto raspadati, stavite ga i cjedilo te nastavite ispirati dok ne dobijete žitku masu čiste bjelančevine i dok voda ne postane bistra. Na kraju isperite hladnom vodom i stavite seitan u cjedilo da se ocijedi. Oblikujte ga u kuglu ili valjak te zamotajte u čistu gazu ili kuhinjsku krpu. U vodu stavite malo soli, 2 žlice sojinog umaka, lovor, češnjak, ribani đumbir i mrkvu (ili druge začine, po želji) te, kad zakipi, u nju stavite seitan umotan u krpu. Kuhajte ga na laganoj vatri jedan sat i zatim ga ostavite da se ohladi u vodi u kojoj se kuhao. Izvadite seitan iz gaze i prelijte mješavinom vode u kojoj se kuhao, sojinog umaka, maslinovog ulja i svježeg češnjaka. U toj marinadi može u hladnjaku stajati do tri dana.


Što sve možete s njim

Seitan možete rezati na ploške, poput mesa, i kuhati u umacima, pirjati, pržiti ili peći. Može se pirjati s raznim kombinacijama povrća ili gljiva, može se staviti u sendvič umjesto mesa, a možete ga peći i na roštilju, no prethodno ga dobro marinirajte i začinite. Možete ga i narezati na kockice te dodati u variva i gulaše ili ga začiniti i oblikovati u pljeskavice ili ćevape.


Oprez pri kupnji

Kad kupujete gotov seitan, pažljivo pročitajte deklaracije jer takvi proizvodi, naročito ako imaju dodane okuse i ako su aromatizirani, mogu sadržavati velike količine soli i dodanih šećera, kao i brojnih drugih aditiva.


Za koga nije

Osobe koje su alergične na pšenicu, imaju celijakiju ili netoleranciju glutena ne smiju konzumirati seitan, koji je doslovno napravljen od glutena.

Linker
10. svibanj 2024 07:37