Kuhanje je nekima poseban gušt, no danas rijetko imamo vremena stajati satima uz štednjak. Ponekad si treba malo olakšati.
 Foto: iStock
Brzo, a fino

Ova tri recepta neće vam ukrasti više od pola sata ovog vikenda

Tražite ideje za jela koja su brzo gotova? Pripremanje zdravih i ukusnih ručkova ne mora zahtijevati sate i sate provedene u kuhinji. Tako ćete imati i više vremena za opuštanje i svoje najdraže.

Posljednji su trzaji ljeta pa je šteta slobodan vikend iskoristiti za boravak u kuhinji. No, to ne znači da trebate jesti neku nekvalitetnu gotovu hranu.

Postoje razna jednostavna, zdrava i ukusna jela za čiju pripremu je dovoljno 30 minuta. Čak se i juha može skuhati brzo ako imate ekspres lonac, koji jako štedi vrijeme.

Jednostavni recepti idealan su izbor i za trenutke kada se umorni vratite s posla. Uživajte u slobodnim trenucima, s ljudima koji vas vole, a istovremneo - jedite zdravo :)

2 luka
3 paprike
6 rajčica
1 patlidžan
2 tikvica
mast
sol
šećer
ljuta papričica

Priprema:

  • Operite povrće. Luk usitnite, a paprike, rajčicu, patlidžan i tikvice narežite na manje komade.
  • U tavi zagrijte žlicu masti pa dodajte nasjeckani luk te ga prodinstajte.
  • Kada je luk staklast dodajte papriku i tikvice pa pirjajte 10-ak minuta. Tada dodajte rajčicu i patlidžan pa pustite da se sve pirja na laganoj vatri. Povremeno promiješajte.
  • Kada je povrće omekšalo dodajte žličicu šećera, posolite i prema ukusu dodajte malo ljute papričice.
  • Kada višak tekućine ispari sataraš je gotov.

Savjet više!

Sami odaberite začine - odlično će uz ovo jelo prijati sitno rezani češnjak, ali i majčina dušica (timijan).

Također, ako želite, u sataraš mžete dodati malo slanine ili kobase koju ćete kratko propirjati na luku, prije dodavanja povrća.

Poslužite uz rižu, pire krumpir ili domaći kruh.

600 g junetine
3 mrkve
1 crveni luk
grančica peršuna
½ korijena celera
sol
papar
lovorov list

Priprema:

  • Juneće meso operite i narežite na krupnije komade.
  • Očistite i operite luk i mrkvu, a peršun i celer sitno nasjeckajte.
  • Sve sastojke stavite u ekspres lonac, prelijte vodom te posolite i popaprite.
  • Kuhajte pola sata.
  • Procijedite juhu.

Savjet više!

Za glavno jelo poslužite lešo meso, pire krumpir i sos od rajčice.

konzerva pelata
sol
papar
šećer
luk
češnjak

Priprema:

  • Pelate zajedno sa sokom usitniti u blenderu ili pomoću štapnog miksera.
  • U većoj posudi zagrijte maslinovo ulje na umjerenoj vatri pa pirjati luk dok požuti.
  • Dodajte i češnjak te pirjate još oko dvije minute.
  • Dodajte pelate, zličicu šećera te posolite i popaprite.
  • Zagrijte do vrenja, a onda smanjite vatru i kuhajte uz povremeno miješanje još 10-ak minuta, odnosno dok se umak malo zgusne.

500 g tjestenine
2 filea pilećih prsa ili kozica
1 žlica maslinovog ulja
1 tikvica
1 luk
1 čašica jogurta
200 g feta sira
šaka sušenih rajčica
origano, vlasac i majčina dušica

Priprema:

  • Pileća prsa izrežite na manje kockice.
  • Na tavi ugrijte maslinovo ulje i ispržite pileća da se zapeku sa svih strana.
  • Izvadite meso.
  • U tavici po potrebi dodajte još malo ulja i u njoj ispržite sitno sjeckan luk i tikvicu izrezanu na kockice.
  • Kad povrće omekša dodajte meso i promiješajte.
  • Začinite i pirjajte još 10-ak minuta.
  • Kad skinete s vatre umiješajte jogurt i feta sir izdrobljen na komadiće.
  • Ukrasite sušenim rajčicama.

Savjet više!

Ova salata odlična je i hladna i topla.

Sušenu rajčicu bilo bi dobro prije svakog korištenja u receptima prethodno prokuhati u mješavini vode i octa. Ako to ne učinite, tada je narežite na manje komade.

Linker
17. studeni 2024 19:14