Posljednji su trzaji ljeta pa je šteta slobodan vikend iskoristiti za boravak u kuhinji. No, to ne znači da trebate jesti neku nekvalitetnu gotovu hranu.
Postoje razna jednostavna, zdrava i ukusna jela za čiju pripremu je dovoljno 30 minuta. Čak se i juha može skuhati brzo ako imate ekspres lonac, koji jako štedi vrijeme.
Jednostavni recepti idealan su izbor i za trenutke kada se umorni vratite s posla. Uživajte u slobodnim trenucima, s ljudima koji vas vole, a istovremneo - jedite zdravo :)
2 luka
3 paprike
6 rajčica
1 patlidžan
2 tikvica
mast
sol
šećer
ljuta papričica
Priprema:
- Operite povrće. Luk usitnite, a paprike, rajčicu, patlidžan i tikvice narežite na manje komade.
- U tavi zagrijte žlicu masti pa dodajte nasjeckani luk te ga prodinstajte.
- Kada je luk staklast dodajte papriku i tikvice pa pirjajte 10-ak minuta. Tada dodajte rajčicu i patlidžan pa pustite da se sve pirja na laganoj vatri. Povremeno promiješajte.
- Kada je povrće omekšalo dodajte žličicu šećera, posolite i prema ukusu dodajte malo ljute papričice.
- Kada višak tekućine ispari sataraš je gotov.
Savjet više!
Sami odaberite začine - odlično će uz ovo jelo prijati sitno rezani češnjak, ali i majčina dušica (timijan).
Također, ako želite, u sataraš mžete dodati malo slanine ili kobase koju ćete kratko propirjati na luku, prije dodavanja povrća.
Poslužite uz rižu, pire krumpir ili domaći kruh.
600 g junetine
3 mrkve
1 crveni luk
grančica peršuna
½ korijena celera
sol
papar
lovorov list
Priprema:
- Juneće meso operite i narežite na krupnije komade.
- Očistite i operite luk i mrkvu, a peršun i celer sitno nasjeckajte.
- Sve sastojke stavite u ekspres lonac, prelijte vodom te posolite i popaprite.
- Kuhajte pola sata.
- Procijedite juhu.
Savjet više!
Za glavno jelo poslužite lešo meso, pire krumpir i sos od rajčice.
konzerva pelata
sol
papar
šećer
luk
češnjak
Priprema:
- Pelate zajedno sa sokom usitniti u blenderu ili pomoću štapnog miksera.
- U većoj posudi zagrijte maslinovo ulje na umjerenoj vatri pa pirjati luk dok požuti.
- Dodajte i češnjak te pirjate još oko dvije minute.
- Dodajte pelate, zličicu šećera te posolite i popaprite.
- Zagrijte do vrenja, a onda smanjite vatru i kuhajte uz povremeno miješanje još 10-ak minuta, odnosno dok se umak malo zgusne.
500 g tjestenine
2 filea pilećih prsa ili kozica
1 žlica maslinovog ulja
1 tikvica
1 luk
1 čašica jogurta
200 g feta sira
šaka sušenih rajčica
origano, vlasac i majčina dušica
Priprema:
- Pileća prsa izrežite na manje kockice.
- Na tavi ugrijte maslinovo ulje i ispržite pileća da se zapeku sa svih strana.
- Izvadite meso.
- U tavici po potrebi dodajte još malo ulja i u njoj ispržite sitno sjeckan luk i tikvicu izrezanu na kockice.
- Kad povrće omekša dodajte meso i promiješajte.
- Začinite i pirjajte još 10-ak minuta.
- Kad skinete s vatre umiješajte jogurt i feta sir izdrobljen na komadiće.
- Ukrasite sušenim rajčicama.
Savjet više!
Ova salata odlična je i hladna i topla.
Sušenu rajčicu bilo bi dobro prije svakog korištenja u receptima prethodno prokuhati u mješavini vode i octa. Ako to ne učinite, tada je narežite na manje komade.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....