Obožavate kupus, ali si ga nerado i tek u rijetkim trenucima priuštite? Razlog, osjećaj nadutosti koji redovito osjećate kad jedete ovu namirnicu. I dok ovo povrće pomaže u održavanju vašeg probavnog sustava, plinovi i nadutost svakako nisu ishod koji priželjkujete. Ipak, postoje odlični načini koji će osigurati da ovo povrće bude češći gost vaših tanjura, a da pritom ne osjetite spomenute neugodnosti.
Zašto kupus izaziva plinove?
- Visoki sadržaj vlakana jedan je dio slike. Osim toga, povrće iz skupine kupusnjača poput kupusa, kelja, brokule, cvjetače i prokulica, sadrži rafinozu, odnosno neprobavljivi šećer. Dok fermentiraju u crijevima, stvaraju se plinovi, zbog čega možete osjetiti nadutost i nelagodu nakon konzumiranja ove hrane. Također, ovo je povrće izvor glukozinolata koji sadrže sumpor, odnosno biljne spojeve poznate po svojim antioksidativnim i protuupalnim učincima. Zbog sadržaja sumpora, plin koji nastaje, može imati neugodan miris - objasnila je registrirana dijetetičarka Jessica Cording, MS, RD, CDN.
Jedan od načina za smanjenje nekih učinaka stvaranja plinova je odabir kuhanog kupusa umjesto sirovog.
Kako kuhati kupus
Isprobajte ove četiri metode:
- Fermentirajte ga
Fermentacija hrane može pomoći u lakšoj probavi. Kupus je važno dobro narezati, a onda možete biti kreativni s raznim biljem i začinima.
- Prokuhajte ga
Općenito, kuhanje olakšava probavu povrća, što može pomoći u smanjenju plinova. Kako bi zadržali hranjive sastojke koje biste u suprotnom s prokuhanom vodom bacili, iskoristite ovu tekućinu za juhu. Možete dodati drugo povrće koje će dati juhi pružiti šarolikost okusa.
- Ispecite ga
Osim što pomaže poboljšati probavljivost, pečenje će donijeti prirodnu slatkoću jer se šećeri u kupusu karameliziraju. Isprobajte pečeni kupus i luk kao slatki prilog.
- Dodajte začinsko bilje
Dodavanje pravih biljaka također može olakšati probavu. S kupusom se posebno dobro slažu začini poput đumbira i kurkume.
Trebate li dodati sodu bikarbonu u kuhani kupus?
- Soda bikarbona može pomoći u smanjenju mirisa koji nastaje tijekom kuhanja kao i pomoći očuvati zelenu boju kupusa. Međutim, dodavanje sode ovoj namirnici ipak ne preporučujem jer ovaj proces može smanjiti hranjivu vrijednost ovog povrća - zaključuje dijetetičarka Cording.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....