SHUTTERSTOCK
Istraživanje tjedna

Nova hit dijeta: što jesti ako jedete samo jednom u danu

Mnoge poznate osobe pridržavaju se ovog ekstremnog posta, za koji znanstvenci upozoravaju da još nema saznanja je li dobar ili loš za naše zdravlje

Poznate osobe su tijekom godina popularizirale sve vrste neobičnih trendova prehrane, a među najnovijim je jedan obrok dnevno (engl. One Meal A Day, OMAD). Prakticiraju ga Bruce Springsteen, Chris Martin iz Coldplaya, glumac Channing Tatum, Brooke Shields, Pippa Middleton, Megan Fox i mnogi drugi. Ovaj način prehrane ima pobornike i u Hrvatskoj. Glumac Fabijan Pavao Medvešek također ima samo jedan obrok u danu.

- Veliki sam ljubitelj hrane kao mnogi i shvatio sam da je jedini način da ostanem iole zdrav i fit da jedem jednom dnevno. Toga se držim već godinama. Možda zvuči teško, ali na sve se možemo naviknuti. Jedem obično oko 15 sati poslijepodne i tada sjednem 40 minuta i zapravo pojedem dva normalna obroka, dvije porcije recimo, dakle sve je duplo - rekao je Fabijan koji se trudi i redovito vježbati. Najčešće je to 20 do 30 minuta zgibova, sklekova, propadanja i tako već posljednjih nekoliko godina.

Mnogi zagovornici OMAD-a tvrde da im pomaže u održavanju težine i kondicije. No, zapravo znamo vrlo malo o tome kakav ima učinak na tijelo te je li sigurno za zdravlje konzumirati samo jedan obrok dnevno.

Dobro za šećer i masnoće

Otkriveno je, međutim, da ostali oblici posta, poput 5.2 (osoba normalno jede pet dana u tjednu, zatim 800 kalorija ili manje dva dana u tjednu), mogu pomoći održati zdravu težinu pa i sniziti povišeni krvni tlak te poboljšati metabolizam, odnosno uravnotežiti šećer i kolesterol. Učinak OMD-a proučavala je jedna studija nizozemskih, norveških i njemačkih znanstvenika. Kada su sudionici jeli samo jedan obrok dnevno, vidjeli su veće smanjenje tjelesne težine i masnoće. Međutim, također su imali veće smanjenje gustoće kostiju, što bi moglo dovesti do smanjene funkcije mišića i većeg rizika od prijeloma kostiju ako bi se dijeta slijedila dulje vrijeme.

Studije na životinjama pokazale su oprečne rezultate, a istraživanja su pokazala da su miševi koji su jeli jedan obrok dnevno zapravo dobili više na težini u usporedbi s onima koji su jeli više obroka.

Iako ovi rezultati ukazuju na to da bi OMAD mogao koristiti nekim aspektima zdravlja, još je mnogo toga što ne znamo.

Nije za svakoga

Također je važno istražiti što se jede u jednom obroku. Naime, ako netko ima samo jedan obrok dnevno, u jednom obroku potrebno je zadovoljiti sve prehrambene potrebe, posebno za energijom, proteinima, vlaknima i ključnim vitaminima i mineralima kako se ne bi gubila mišićna masa i dovelo do lošijeg zdravlja crijeva.

- Netko tko slijedi OMAD morat će osigurati dobru porciju proteina i puno povrća, orašastih plodova, sjemenki, malo voća i cjelovitih žitarica tijekom pojedinačnogdnevnog obroka kako bi zadovoljio ove prehrambene potrebe. Također mu treba dobra porcija mliječnih proizvoda ili dodatak prehrani kako bi bio siguran da zadovoljava potrebe za kalcijem i jodom. Ali, neke osobe ipak trebaju izbjegavati OMAD - djeca, trudnice, dojilje te osobe u riziku od poremećaja prehrane - navela je Amanda Avery, nutricionistica i predavačica na Sveučilištu u Nottinghamu, za Science Alert.

Linker
05. ožujak 2024 18:04