Zadnji je čas da ih iskoristimo kako valja.
 Getty Images/iStockphoto
Zdrava kuhaona

Nek sva osjetila uživaju: Za kraj ljeta pripremite smokve na jedan od ova četiri fantastična načina

U opojnom i svježem okusu ove mediteranske voćke možemo uživati samo u kolovozu. Osim na slatko, super je i u mesnim kombinacijama!

Kao djetetu smokva mi se činila ne finom voćkom. Sočnost pri punoj zrelosti, prirodna slatkoća i vanjska kožica, sve ono što danas smatram njenom prednošću, tada mi se činilo neprimamljivim. Danas volim sve vrste: od zelenih do crnih, od svježih do suhih. Upravo je kolovoz njihov mjesec kada postaju najfinije.

Mada je riječ o mediteranskoj biljci, ja ne bih bila ja da se nisam upustila u kontinentalni eksperiment i na mom selu u Dužici nedaleko od Siska posadila smokvu od rođaka iz Murtera. I opet me ugodno iznenadila: prva berba bila je posebna.

Moje dužičke smokve bile su baš ono što trebaju biti: sočne, slatke, neodoljive!

Cijelom ljetu dale su novi smisao. Onda je došla zima i izgledalo je da se stablo smrzlo. To je onaj trenutak kad počinjete misliti da s razlogom sve ima svoje mjesto, a preseliti smokvu s mora učini vam se ludošću. Ali opet me iznenadila: pokazalo se da je to nevjerojatno izdržljivo i gotovo bih rekla neuništivo stablo. U proljeće se opravila i te godina rodila slabije, ali je pustila nove izdanke. Kao da je željela reći neka budu tu za svaki slučaj.

Ovo ljeto nam je treća godina i plodovi su ponovno tu da nam zagolicaju kulinarsku maštu. Moja Lucija nije oduševljena svježim smokvama, ali je za kuhaonu rekla: - Mama, ima čuda jela u kojima će ona biti super! I tako smo složile nešto za nju, nešto za mene. A nove kombinacije prepuštamo vama.

Zagreb 260719.
Zdrava kuhaona Berislave Picek i Lucije Picek Posavec jela sa smokvom. Djem od smokava i oraha s palacinkama bez jaja, riza na mlijeku s smokvama i cimetom, pizza s smokvama plemenitim sirom i prsutom i piletina i bukovace na rizi s preljevom od smokava.
Foto: Berislava Picek/ CROPIX
Snimila i pripremila: Berislava Picek/ CROPIX
Prije serviranja smokve nakapajte medom i limunom.

MIRISNA RIŽA NA MLIJEKU

SASTOJCI

  • 10 dag riže
  • 8 dl mlijeka (bademovo)
  • 1 vanilin šećer
  • sol
  • žličica cimeta
  • 10 smokava
  • 1 žlica meda


PRIPREMA

Najprije kratko prokuhajte rižu u vodi pa je ocijedite. Pričekajte da mlijeko zavri, dodajte sol i šećer pa zajedno s rižom lagano kuhajte bez miješanja. Na kraju dodajte cimet. Prije serviranja smokve malo pokapajte medom i limunom. Jedite toplo…

Zagreb 260719.
Zdrava kuhaona Berislave Picek i Lucije Picek Posavec jela sa smokvom. Djem od smokava i oraha s palacinkama bez jaja, riza na mlijeku s smokvama i cimetom, pizza s smokvama plemenitim sirom i prsutom i piletina i bukovace na rizi s preljevom od smokava.
Foto: Berislava Picek/ CROPIX
Snimila i pripremila: Berislava Picek/ CROPIX
Vidjet ćete, meso, gljive i smokve se ljube.

MESO I GLJIVE U SLATKOM PRELJEVU

SASTOJCI

  • 1 pileća prsa
  • 1 snop bukovača
  • 1 šalica riže
  • kurkuma
  • 8 smokava
  • maslinovo ulje
  • sol
  • papar
  • menta
  • 2 žlice limunovog soka
  • naribani parmezan
  • 5 kapara
  • 2 žlice soja umaka


PRIPREMA

Pileća prsa narežite na odreske pa ih najmanje 1 sat marinirajte u hladnjaku u maslinovu ulju i soja umaku. Ispecite ih na grill tavi. Rižu skuhajte s dodatkom kurkume. Bukovače ispecite na grill tavi bez začinjanja. Gotove samo malo posolite. Napravite dressing od smokava bez kožice, limunova soka, kapara i maslinova ulja.

Zagreb 260719.
Zdrava kuhaona Berislave Picek i Lucije Picek Posavec jela sa smokvom. Djem od smokava i oraha s palacinkama bez jaja, riza na mlijeku s smokvama i cimetom, pizza s smokvama plemenitim sirom i prsutom i piletina i bukovace na rizi s preljevom od smokava.
Foto: Berislava Picek/ CROPIX
Snimila i pripremila: Berislava Picek/ CROPIX
Uf, već nam rastu zazubice...

PIZZA SA SMOKVAMA

SASTOJCI

  • 2 dag svježeg kvasca
  • 30 dag glatkog brašna
  • 1 žlica šećera
  • 3 žlice mlake vode
  • 1 žlica maslinova ulja
  • 2 trokuta gorgonzole
  • 1 mozzarela
  • maslinovo ulje
  • sol
  • limunov sok
  • 2-3 režnja češnjaka
  • 1 žlica pesta
  • 5 cherry rajčica
  • nekoliko šnita pršuta
  • 5 smokava


PRIPREMA

U toploj vodi razmutite kvasac, dodajte šećer. U brašno umiješajte uzdigli kvas, dodajte maslinovo ulje, sol. Pustite tijesto da odstoji i digne se. Tijesto razvaljajte, premažate pestom pa poslažite sireve, između njih pršut, cherry rajčice i na kraju smokve. Pecite na najjačoj temperaturi 5-10 minuta, ovisno o pećnici. Jedite odmah dok je jako toplo.

Zagreb 260719.
Zdrava kuhaona Berislave Picek i Lucije Picek Posavec jela sa smokvom. Djem od smokava i oraha s palacinkama bez jaja, riza na mlijeku s smokvama i cimetom, pizza s smokvama plemenitim sirom i prsutom i piletina i bukovace na rizi s preljevom od smokava.
Foto: Berislava Picek/ CROPIX
Snimila i pripremila: Berislava Picek/ CROPIX
Baka je smislila palačinke bez jajaj kad je Lucija bila mala, a Lucija ih je ispekla.

SMOKVA + ORAH DŽEM

SASTOJCI

  • 1 kg smokava
  • 2 bourbon vanilin šećera
  • 1 cijeli limun
  • 5 dag šećera
  • 2 žlice meda
  • prstohvat cimeta
  • 10 oraha


PRIPREMA

Otopite šećer, dodajte med. Kad se sve prožme, dodajte smokve narezane na komade zajedno s kožicom. Moraju biti potpuno zrele, a opet ne prezrele jer im tada okus prelazi u kiseli. Domaći limun iscijedite, a koru narežite na trakice. Dodajte vanilin šećer i limunov sok. Lagano kuhajte dok se džem ne ukuha. Pred kraj dodajte sitno nasjeckane orahe pa spremite u pripremljene i zagrijene staklenke. Držite ga u hladnjaku. Odličan je za doručak s kruhom i maslacem, kao slatko punjenje za kolače ili kao dodatak mesnim jelima.


PALAČINKE BEZ JAJA

SASTOJCI

  • 30 dag brašna
  • 1/2 male žličice praška za pecivo
  • 3 dl mlijeka
  • limunova korica
  • kokosov maslac


PRIPREMA

Sve dobro izmiješajte pa na maslacu ispecite male palačinke. Jedite ih tople, s nasjeckanim orasima.

Linker
19. studeni 2024 09:56