Kad vam netko spomene zob ili zobene pahuljice, prvo pomislite na doručak? Mi isto. Obično zamišljamo zobenu kašu s bananama ili bobičastim voćem. Međutim, to razmišljanje je vrlo ograničavajuće, i to ćemo vam dokazati. Postoje genijalni recepti sa zobi od kojih možete napraviti ukusan ručak ili večeru te tako unijeti vlakna.
Zbog svog okusa, zob je odlična u kombinaciji s raznim namirnicama, kao što su gljive, sir, grah ili zeleno lisnato povrće. Isto tako, ukusna je u kombinaciji s mesom. Ovi recepti su dokaz za to.
Varivo od puretine, graha i zobi
Sastojci
- 1 žlica maslinovog ulja
- 220 grama mljevene puretine
- 1 velika zelena paprika
- 1 crveni luk srednje veličine
- 1 žlica cajun začina
- 3/4 žličice morske soli
- 250 ml pileće juhe
- 400 grama rajčice narezane na kockice
- 200 grama zobi
- 400 grama crvenog graha
Priprema
1. Ugrijte ulje u velikoj neprianjajućoj tavi. Dodajte puretinu, papriku, luk, cajun začin i 1/4 žličice soli te kuhajte oko pet minuta. Ostavite po strani.
2. U drugi lonac dodajte pileću juhu, nasjeckane rajčice i ostatak soli te kuhajte dok ne proključa. Smanjite jačinu vatre na srednju, dodajte zob, grah i mješavinu puretine. Miješajte i kuhajte dok zob ne omekani, oko pet minuta.
3. Spremno je za posluživanje. Dobar tek!
Palačinke od špinata, rajčice, kozjeg sira i zobi
Sastojci
- 110 ml niskomasnog mlijeka
- 2 jaja
- 1 žličica maslinovog ulja
- 1 žličica korice limuna
- 1 limun
- 60 grama špinata
- 80 grama brašna od slanutka (ali može i pšenično)
- 30 grama zobenih pahuljica
- 1/4 žličice morske soli
- 50 grama mekog kozjeg sira
- 100 grama cherry rajčica
Priprema
1. U posudi srednje veličine izmiješajte mlijeko, jaja, 1/2 žličice ulja i koricu limuna. Nakon što se smjesa ujednači dodajte špinat i pola rajčica.
2. U mješavinu dodajte brašno, zobene i sir. Miješajte dok se smjesa ne ujednači.
3. U veliku neprianjajuću tavu dodajte ostatak ulja i ugrijte na vatri srednje jačine. Kao i klasične palačinke, napravite veličinu koja vam odgovora. Pecite palačinke dok ne postanu smeđe boje, oko dvije minute sa svake strane. Naravno, možda će vam trebati više ili manje vremena, ovisno o veličini pa se bolje vodite bojom.
4. Servirajte ih uz sir i ostatak rajčica. Nasjeckajte limun na komadiće i iscijedite sok po palačinkama.
5. Dobar tek!
Ćufte od leće, zobi i gljiva
Sastojci
- 200 grama sušene leće
- 1 lovorov list
- 400 ml vode
- 220 grama šampinjona
- 60 grama zobenih pahuljica
- 1 žličica origana
- 1/2 žličice mljevene paprike
- 40 grama svježeg peršina
- 1/2 žličice sušenog timijana
- 2 žlice maslinovog ulja
- 1 nasjeckani bijeli luk
- 3-4 režnja češnjaka, nasjeckanog
- 60 ml crnog vina
- 1 žlica soja sosa
- 2 jaja
- sol i papar po potrebi
Priprema
1. Ugrijte pećnicu na 200 °C, a na pleh na kojem ćete peći ćufte stavite papir za pečenje.
2. U lonac dodajte leću, lovorov list i vodu i kuhajte dok ne zavrije. Zatim vatru smanjite na najmanju jačinu i kuhajte 10 minuta. (Leća će biti nedovoljno kuhana). Maknite s vatre, iscijedite i pustite da se ohladi nekoliko minuta. Bacite lovorov list.
3. U blender stavite gljive, zob, leću, peršin i začine (origano, mljevena paprika, timijan). Blendajte dok smjesa nije usitnjena, ali ne i kašasta.
4. U velikoj tavi ugrijte ulje na vatri srednje jačine, dodajte nasjeckani luk i prstohvat soli. Kuhajte i miješajte dok luk ne postane proziran i pozlaćen po rubovima, oko pet minuta. Dodajte češnjak, kuhajte i miješajte oko 30 sekundi. Potom dodajte mješavinu leće i gljiva i kuhajte dok ne postane smeđa, oko pet minuta, uz neprestano miješanje.
5. U mješavinu ulijte crno vino i umak od soje. Nastavite kuhati i miješajte dok tekućina ne ispari. Maknite s vatre i mješavinu premjestite na tanjur. Dodajte sol i papar po želji. Neka se mješavina ohladi kako biste mogli rukovati s njom.
6. U maloj zdjeli pjenjačom izmutite jaja i dodajte ih mješavini leća i gljiva. Sve još jednom dobro izmiješajte. Rukama napravite male kuglice (ćufte). Ćufte stavite na papir za pečenje tako da između svake bude oko dva centimetra razmaka. Pecite ih u pećnici dok ne postanu zlatno smeđe boje, oko 35 minuta.
7. Spremno za posluživanje!
Azijska kaša s jajima i lukom
Sastojci
- 600 ml povrtne juhe
- 4 mlada luka (nasjeckana)
- 2 žličice đumbira u prahu
- 1/4 žličice morske soli
- 100 grama zobenih pahuljica
- 2 tvrdo kuhana jaja
- 2 žličice umaka od soje
- 1 žličica sezama
Priprema
1. U lonac stavite povrtnu juhu, 3/4 mladog luka, đumbir i sol te kuhajte dok ne zavrije. Dodajte zobene i neka ponovno proključa. Smanjite vatru na srednju jačinu i pustite da kuha, povremeno miješajući, oko 20 minuta.
2. Prebacite sve u zdjelu, dodajte jaja, umak od soje, sezam i ostatak mladog luka. Spremno za posluživanje!
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....