SHUTTERSTOCK
top deserti

Ne debljaju, djeluju povoljno na šećer te sprječavaju nakupljanje masti u tijelu. Sedam slastica koje želite probati

Zdrave slastice uključuju prirodne zaslađivače, voće bogato vlaknima i zdrave masnoće

U želji za nečim slatkim često se susprežemo jer nas proganja ‘zbog ovog sam se i udebljao/la‘ misao, međutim, tijelo i dalje žudi. Mnogi stručnjaci kažu da baš takvo razmišljanje često završi padom, odnosno da nerijetko pojedemo i više od planiranog. Ipak, slastice mogu biti dio naše svakodnevice i to bez straha od debljanja, a ključ je u sastojcima. Onim zdravim, naravno.

Zdravi deserti za svaki dan

Ovo doista nije tek neka fraza. Štoviše, tri su ključne komponente takvih slastica:

  • napravljene su od hranjivih sastojaka,
  • mogu zadovoljiti vašu želju za slatkim, a
  • istovremeno podržavaju ciljeve mršavljenja.

Uključuju prirodne zaslađivače, voće bogato vlaknima i zdrave masnoće koji će vam pružiti osjećaj sitosti i najvažnije, bit će vam zadovoljena potreba za slatkim. Donosimo nekoliko ideja.

image
SHUTTERSTOCK

1. Chia sladoled od kokosa

Savršena opcija za nadolazeće ljetne temperature kroz ovaj će sladoled pružiti pravo nutritivno bogatstvo i dnevnu dozu osvježenja. Kokos je aromatičan i kremast sastojak za sladoled koji se savršeno stapa s chia sjemenkama. Bogat je važnim zdravim mastima, dok su chia sjemenke pune vlakana. Njihova će kombinacija povoljno utjecati na stabilne razine šećera u krvi budući da je potrebno dulje vrijeme da se probavi. Ako sladoledu želite dati još malo slatkoće, dodajte neki od zaslađivača poput eritrita ili stevije.

2. Mousse od avokada i kakaa

Mononezasićene masti kojima obiluje avokado, pogoduju zdravlju srca, mogu pomoći u smanjenju razine lošeg kolesterola i potiču sitost. Ova namirnica ima nizak glikemijski indeks što znači da povoljno djeluje na razine šećera u krvi.

Potrebna su vam dva zrela avokada, 25 grama kakaa i žličica ekstrakta vanilije. Ovakav mousse ne samo da je izvrsnog okusa, već može ponuditi i zdravstvene prednosti. Kakao sadrži flavonoide, spoj koji se trenutno proučava zbog njegovog potencijala poboljšanja osjetljivosti na inzulin.

image
SHUTTERSTOCK

3. Bobičasto voće s jogurtom

Grči jogurt je bogat proteinima koji su neophodni za održavanje mišićne mase. Uz to, proteini su zaduženi za osjećaj sitosti što u konačnici pomaže u smanjenju ukupnog unosa kalorija.

Bobičasto voće prepuno je zdravstvenih prednosti zahvaljujući visokom udjelu vlakana i antioksidativnim svojstvima. Također je hrana s niskim glikemijskim indeksom i bogato je vlaknima, a sve to je idealno za one osobe koje žele smršaviti ili imaju neuredne vrijednosti šećera u krvi.

4. Posuda puna proteina

Zdrava zdjela uključuje različite sastojke koji su kao što i njihov naziv sugerira, bogati proteinima. To mogu biti grčki jogurt, proteinski prah, orašasti plodovi, maslac od kikirikija, smrznuto voće, razne sjemenke i granola.

Smoothie zdjelice mogu biti zadovoljavajući način za završetak obroka ili kao međuobrok. Proteini pomažu u osjećaju sitosti, a voće osigurava hranjive tvari i vlakna, pomažući u zdravoj probavi i mršavljenju. Pomiješajte sastojke bogate proteinima poput grčkog jogurta ili žlice proteina u prahu sa smrznutim voćem i pospite narezanim voćem, orašastim plodovima ili sjemenkama.

5. Svježi sir s voćem

Bobičasto voće doista možemo kombinirati s puno sastojaka pa tako i sa svježim ili zrnatim sirom. On također ima značajan izvor proteina, pomaže u mršavljenju pružajući osjećaj sitosti. Dodavanje voća osigurava unos vitamina, vlakna i antioksidansa poboljšavajući nutritivni profil međuobroka. Ova zdrava kombinacija sira s voćem ne samo da zadovoljava želju za slatkim, već podržava kontrolu tjelesne težine i stabilizira razinu šećera u krvi.

Svježem siru i bobičastom voću možete dodati malo cimeta ili meda kako biste dodatno upotpunili okus osvježavajućeg međuobroka.

image
SHUTTERSTOCK

6. Kolačići od avokada

Izvrstan su izvor zdravih masnoća, a za razliku od tradicionalnih kolača, umjesto šećera možete dodati steviju ili eritrit.

Sastojci za zdravi kolač:

  • 150 grama mesa avokada
  • 2 velika jaja
  • 50 g maslaca sobne temperature
  • 100 g eritrita (eritritol)
  • 65 g nezaslađenog kakaa u prahu
  • 50 g bademovog brašna
  • 1/2 žličice praška za pecivo
  • 80 g nasjeckane tamne čokolade

Priprema:

1. Zagrijte pećnicu na 180 Celzijevih stupnjeva.

2. Umiksajte meso avokada, jaja, maslac i eritrit. Miksajte dok tijesto ne postane glatko.

3. U drugoj posudi pomiješajte kakao prah, bademovo brašno i prašak za pecivo. Miksajte dok se smjesa ne sjedini ravnomjerno, razbijajući sve grudice kakaovog praha ili bademovog brašna.

4. Ulijte suhe sastojke u tijesto od avokada. Miksajte na maloj brzini dok tijesto ne postane glatko i jednolično.

5. U smjesu dodajte četiri žlice nasjeckane čokolade.

6. Raširite tijesto u kalup za pečenje koji ste prethodno obložili papirom za pečenje.

7. Preostalu čokoladu po želji pospite po površini.

8. Pecite oko 20 minuta ili dok kolači nisu gotovi. Ostavite ih da se ohlade nekoliko minuta prije rezanja.

7. Goji bobice

S dobrim razlogom nazvane superhranom, goji bobice imaju korisnu ulogu u kontroli žudnje za hranom i potpori mršavljenju. Bogate su antioksidansima, vitaminima i mineralima.

Ove bobice bogate hranjivim tvarima pune su vitamina, minerala i antioksidansa, što ih čini izvrsnim izborom za zadovoljavanje želje za slatkim, a da ne ometaju napore za mršavljenje. Goji bobice sadrže malo kalorija, a puno vlakana, što vam može pomoći da se osjećate siti i spriječiti prejedanje. Također, ove bobice djeluju povoljno i na šećer u krvi sprečavajući nagle skokove koji dovode do nakupljanja masti u tijelu.

Linker
28. svibanj 2024 12:14