Nakon teške i masne hrane, koja je tijekom zime dominirala našim jelovnicima, s dolaskom proljeća važno je usmjeriti se na izbor lakše probavljivih namirnica bogatih vitaminima. Naš organizam sada prirodno teži smanjenju tjelesne težine, a nastavimo li s dosadašnjim režimom prehrane, osjetit ćemo težinu, umor i pospanost. Zato birajte svježe i zeleno!
Snažan je antioksidans
Sjajan izbor je potočarka. Ova trajna zeljasta biljka iz porodice kupusnjača proglašena je i najzdravijim povrćem na svijetu. S ocjenom 1000 od 1000, prema Indeksu agregatne gustoće hranjivih tvari (ANDI), ovo zanemareno povrće postiglo je savršen rezultat. Potočarka je također dobila najvišu ocjenu prema CDC indexu Centra za kontrolu i prevenciju bolesti.
Naziva se i biljkom čistih voda jer raste na izvorima čiste vode, uz potoke, rijeke te obale jezera. Sadrži mnogo više organskih minerala od ostalog lisnatog povrća, a bogatija je i vitaminima. Potočarka je bogata i sumporom koji je važan za pospješivanje rada endokrinog sustava. Zahvaljujući visokom udjelu mangana, bakra i željeza potočarka može pomoći i kod slabokrvnosti. Ima svega 11 kalorija u 100 grama lišća pa ju u prehranu možete uvrstiti bez grižnje savjesti. Snažan je antioksidans, često se preporučuje kod visokog kolesterola i zbog svojih nutrijenata smatraju je jednom od najmoćnijih povrtnih biljaka.
Zbog visokog udjela vitamina K, preporučuje se kod osteoporoze i Alzheimerove bolesti. Potočarka jelima daje pomalo papren okus, a njezino se lišće može pripremiti na salatu, dodati u sendviče, svježe sokove, juhe.
Ideja za ručak
Sastojci:
- šalica i pol ječma
- 2 šalice borovnica
- šalica tanko narezanog komorača
- 2 šalice potočarke
- naranča
- ljubičasti luk, tanko narezan
- avokado, tanko narezan
- 1/4 šalice oraha
Preljev od citrusa:
- 1/2 šalice svježeg soka naranče
- 1/4 šalice maslinova ulja
- 1-2 žlice sitno sjeckanog crvenog luka
- 2 žličice crnog vinskog octa
- žličica meda
- 1/2 žličice soli
Priprema:
- Stavite ječam u lonac s četiri šalice vode. Kad proključa, smanjite vatru, poklopite i kuhajte jedan sat. Ocijedite i ohladite. Narežite sve povrće.
- U tanjur složite ječam (količina je dovoljna za četiri porcije), ostale sastojke - borovnice, komorač, crveni luk, potočarku, avokado, kriške naranče i orahe.
- Napravite preljev tako da pomiješajte sve sastojke i prelijte preko povrća.
Salata od potočarke
Sastojci:
- šaka zelene salate
- šaka potočarke
- 2 luka
- 1 naribana tikvica
- 2 mrkve
- 4 rajčice
- 3-4 žlice suncokretovih sjemenki
Priprema:
1. Natrgajte salatu na manje komade. Nasjeckajte luk, naribajte mrkvu i tikvicu. Rajčice narežite na četvrtine.
2. Prelijte dresingom po vašem izboru
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....