FOTO: BAKE ME BY NINA MRVICA
BLAGDANSKI STOL NE BI BIO POTPUN

Najmekaniji brzi kruščići

Idealan blagdanski stol mi je oduvijek mirisao na svježe pečena peciva, u teoriji. U praksi bi ovo često preskakala jer - tko stigne još peći i kruh. Ove godine sam odlučila to promijeniti. Donosim vam recept za najmekanije brze kruščiće. Gotovi su za sat vremena i jako su ukusni. Radila sam ih s brašnom sikavice. Ovo brašno je idealno za detoksikaciju jetre, reguliranje probave i jačanje krvnih žila. Neka vam ne bude žao ako pojedete i koji kruščić više, sjemenke i brašno sikavice su itekako poželjne namirnice.
  • 410 g polubijelog brašna
  • 90 g Letifico brašna sikavice
  • 20 g svježeg kvasca (pola kockice)
  • 250 ml tople vode
  • 50 ml mlijeka
  • 40 g maslaca
  • 1 žlica šećera
  • 1 žličica soli
  • sjemenke suncokreta
  • chia sjemenke
  • sjemenke sezama

Priprema:

  1. Razmrvite kvasac, dodajte mu šećer, žlicu polubijelog brašna i malo tople vode. Drvenom kuhinjskom žlicom promiješajte i poklopite posudu. Ostavite da se diže na toplom nekih 10-15 minuta.
  2. Maslac rastopite na vatri i ostavite po strani da se ohladi.
  3. U zasebnoj zdjeli pomiješajte obje vrste brašna i sol. Dodajte im mlijeko, ostatak mlake (ne vrele) vode, otopljeni maslac i dignuti kvasac.
  4. Kuhinjskom žlicom sve povežite. Tijesto prebacite na lagano pobrašnjenu podlogu i zamijesite ga dok ne bude glatko. Trebat će vam 5 minuta. Dodajte malo brašna po potrebi.
  5. Pećnicu ugrijte na 200 stupnjeva. U dublju padelu ulijte vodu i postavite je na dno pećnice. Neka padela isparava cijelo vrijeme dok pečete kruščiće. Pripremite lim za pečenje na koji postavite papir za pečenje.
  6. Tijesto podijelite na 8 većih ili 12 manjih komada. Oblikujte kuglice. Svaku kuglice premažite vodom i pospite sjemenkama.
  7. Kuglice tijesta posložite na lim pazeći na razmak između svake. Pokrijte ih kuhinjskom krpom i ostavite 20 minuta da odmore.
  8. Pecite ih 25-30 minuta ili dok ne poprime lijepu rumenu boju.
  9. Pečene kruščiće zamotajte u kuhinjsku krpu dok se ne ohlade.

Dobar tek!

Linker
04. studeni 2024 06:58