Pripremila: Nina Stojanov, autorica bloga dalmatian things with nina
Ovo je torta koji se topi u ustima! I znam, nikada ne biste rekli da su u torti jabuke.
Jabuke se kuhaju, zatim pasiraju i spajaju s divnom čokoladom i biskvitom. One su zapravo poput nadjeva ili krema torti.
Torta se na kraju prelije čokoladnim ganacheom i uživanje jednostavno može započeti. Najdraži recepti su mi uvijek bili oni koji “spašavaju” voće kada ne znate što biste s njim napravili, a žao vam je da propadne.
Torta je zaista jednostavna za napraviti, miriše na jesen i predivan je zalogaj uz šalicu toplog napitka.
Sastojci za biskvit :
- 5 jaja
- 150 g šećera
- 200 ml ulja
- 250 g glatkog brašna
- 30 g kakaa
- 1 prašak za pecivo
- 2 vanilin šećera
- mala žličica mljevenog cimeta
Sastojci za nadjev:
- 3 jabuke
- 100 g šećera
- 1 dcl vode
- 200 g maslaca
- 200 g čokolade za kuhanje
Čokoladni preljev/ganache :
- 200 ml slatkog vrhnja
- 200 g čokolade za kuhanje
Priprema:
- Za izradu biskvita potrebno vam je za početak da jaja i šećer pjenasto izradite.
- Postepeno dodajte sve sastojke i dobro sve sjedinite.
- Okrugli kalup za torte (26 cm) obložite papirom za pečenje.
- Dobivenu smjesu ulijte u kalup.
- Pecite oko 30 min na 180° c stupnjeva u prethodno zagrijanoj pećnici.
- Pečeni biskvit ostavite da se ohladi.
- Kada se ohladio, prerežite ga na pola.
- Donji dio biskvita vratite nazad u kalup a gornji dio biskvita izmrvite sitno u posudi.
- Jabuke očistite, narežite na manje komade i stavite kuhati s navedenom količinom vode i šećera.
- Jabuke su gotove kada potpuno omekšaju.
- Kuhane jabuke izradite sa štapnim mikserom i još dok je toplo dodajte maslac i čokoladu. Sve dobro sjedinite, ako je potrebno vratite nazad na laganu vatru da se potpuno otope sastojci.
- Prelijte preko izmrvljenog biskvita i dobro sve izmiješajte dok se sastojci ne povežu.
- Nanesite nadjev preko donjeg biskvita u kalupu i stavite u hladnjak dok ne pripremite čokoladni preljev.
- Na pari otopite čokoladu sa slatkim vrhnjem.
- Miješajte neprekidno na laganoj vatri dok se sastojci potpuno se otope.
- Čokoladni preljev nanesite preko torte i vratite nazad u hladnjak da se stegne.
Ninu možete pratiti i na Instagramu.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....