Osnovni sastojci majoneze su ulje, žutanjak, senf, sol te ocat ili limunov sok koji se svi dobro izmiješani pretvaraju u ukusnu glatku smjesu. Kako bi bila što ukusnija, najbolje ju je spravljati kod kuće. Iako svako domaćinstvo ima neku svoju varijantu francuske salate i pripreme majoneze, donosimo jednu tradicionalnu, kaloričnu varijantu te dvije zdravije, veganske, bez jaja.
Njome u ovo proljetno vrijeme, kada se odlučujete jesti malo laganija jela, možete obogatiti salate. Ipak, nemojte pretjerivati, ponekad je sasvim dovoljno malo maslinova ulja, balzamičnog octa i prstohvat soli.
Tradicionalna domaća majoneza
Sastojci: 1 žutanjak, 50 ml octa, 50 ml bijelog vina, 80 ml maslinovog ili drugog kvalitetnog ulja, malo soli, papar
Priprema: U zdjeli pomiješajte sve sastojke osim ulja. Polagano počnite dodavati ulje i istovremeno snažno miješajte sve dok se svi sastojci dobro ne sjedine i ne dobije čvrsta, homogena, glatka žućkasto-bijela smjesa. Majonezu možete spraviti i tako da sve sastojke izmiješate mikserom.
Veganska majoneza od sojinog brašna
Sastojci: 50 g sojinog brašna, pola žlice kurkume, 5 žlica obične vode, 200 ml ulja (preporučujemo maslinovo), sok jednog limuna, senf, sol, papar
Priprema: U posudi pjenjačom dobro izmiješajte brašno i vodu kako se ne bi napravile grudice. Posudu stavite na laganu vatru i cijelo vrijeme miješajte sve dok ne prokuha i ne zgusne se otprilike na gustoću obične majoneze. Prokuhavanje traje vrlo kratko pa budite oprezni da smjesa ne zagori. Zgusnutu smjesu maknite s vatre i lagano dodajte ulje uz konstantno miješanje pjenjačom kako biste dobili glatku smjesu. Začinite limunovim sokom, dodajte senf i kurkumu te sol i papar po želji.
Veganska majoneza bez brašna
Sastojci: 200 ml ulja neutralnog okusa (suncokretovo, rižino), 100 ml sojina mlijeka (bez dodanog šećera), 1 ravna žličica soli, 1 žlica limunova soka, malo kurkume
Priprema: Sve sastojke stavite u posudu i miksajte štapnim mikserom dok ne dobijete kompaktnu smjesu.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....