Bundeva je među najvećim izvorima karotenoida alfa-karotena i beta-karotena, spojeva provitamina A koje je moguće pretvoriti u aktivan oblik tog vitamina. On je, među ostalim, vrlo važan za zdravlje pluća. Karotenoidi su također jaki antioksidansi i zaštitnici od upala.
Dobra za srce
Novija istraživanja pokazuju da karotenoid kriptoksantin iz bundeve i muškatne tikve smanjuje rizik za rak pluća. Među povrćem buča je jedan od najkoncentriranijih izvora alfa-linolenske kiseline (ALA) i omega-3 masne kiseline, koja je dobra za srce i krvne žile.
Mangan, bakar i vitamini B1 i B5 korisni su za zdravlje, a ima i triptofana, koji regulira san. Bundeva je siromašna kalorijama pa je idealna za mršavljenje i održavanje poželjne tjelesne mase.
Odlična je za sve koji pate od bolesti želuca i crijeva. Pomaže kod zatvora i upale debelog crijeva, kod artritisa i gihta. Regulira kolesterol, problematičnu kožu, pomaže zdravlje očiju, mokraćnog sustava i prostate.
Bučino ulje i sjemenke bundeve
Bučino ulje jedno je od najhranjivijih ulja jer je odličan izvor esencijalnih masnih kiselina, antioksidansa, vitamina i sterola. Ulje sjemenki bundeve djeluje kao diuretik, poboljšava kvalitetu spermija i zdravlje kože, jača imunitet, sprečava dijabetičku nefropatiju i uravnotežuje hormone. Sjemenke bundeve bogate su proteinima, mastima, aminokiselinama, triptofanom, glutamatom, vitaminima E i B te mineralima bakrom, manganom, kalijem, željezom, cinkom i selenom. Imaju mnogo kalorija, zato ih treba jesti previše.
Pomažu peristaltiku crijeva, djeluju umirujuće, antistresno, antioksidativno, snižavaju kolesterol i poboljšavaju pamćenje. Dokazano pomažu i kod raka prostate i olakšavaju mokrenje.
Jeste li znali?
- Sirovo meso, odnosno unutrašnjost buče može se upotrijebiti i za obloge prilikom opeklina prvog stupnja.
- I sjemenke i ulje poznato su sredstvo narodne medicine za rješavanje glista i drugih crijevnih parazita. Ne nadražuje sluznicu i nije otrovno, a osim toga može se konzumirati više dana zaredom jer nema nikakvih popratnih učinaka.
- Bučine sjemenke gulite neposredno prije upotrebe i odbacite samo čvrstu ljusku, a ne i sivo-zelenu ovojnicu sjemenke ispod nje jer se upravo u njoj skrivaju ljekovite tvari.
- Koliko koštica smijemo konzumirati na dan? Za odrasle se najčešće navodi količina od 300 grama, za djecu od 30 do 150.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....