Nina Stojanov
osvajaju okusom

Košnice od oraha - jedan od onih recepata koje pamtite cijeli život

Starinski recept koji obožavamo

Pripremila: Nina Stojanov, autorica bloga dalmatian things with nina

Ako ste emotivac kao ja i vučete iz djetinjstva sve ono što ste voljeli, onda su košnice od oraha jedan od recepata koje pamtite cijeli život. Mamin najdraži kolač, drveni kalup star više od 20 godina, orasi i punjenje dovodi do ove predivne slastice . Zar nisu posebni?

Danas među svim suvremenim kolačima, rijetko ćemo pronaći na popisu jestivu hostiju koja se koristi kao podloga ovih košnica.

Košnice od oraha su starinski recept, koji vizualno i okusom osvajaju. Kako su košnice već pomalo zaboravljene, ovo mi je bila idealna prilika ponovno ih vratiti u punom sjaju.

Za izradu košnica vam je potrebno malo strpljenja, a najvažnije što trebate znati je da tajna leži u kalupima koje samo morate dobro pošećeriti da vam s lakoćom izađe željeni oblik.

image
Nina Stojanov

Sastojci na nadjev:

  • 100 g šećera u prahu
  • 2 žumanjka
  • 1 jaje
  • 1 žlica oštrog brašna
  • 3 žlice mlijeka
  • 4 žlice čokolade za kuhanje (naribane)
  • 250 g maslaca

Sastojci za košnice:

  • 2 bjelanjka
  • 300 g mljevenih oraha
  • 200 g šećera u prahu

Još će vam trebati:

  • oko 150 g šećera u prahu
  • za podlogu - 50 kom krugova jestive hostije
image
Nina Stojanov

Priprema:

  1. Za nadjev ručno izmiješajte žumanjke i jaje sa šećerom u prahu te umiješajte mlijeko i brašno.
  2. Dobivenu smjesu miješajte na pari sve dok se ne zgusne.
  3. Sklonite s vatre, pa umiješajte naribanu čokoladu. Sve dobro promiješajte.
  4. Dobro ohladite.
  5. Maslac posebno dobro izradite.
  6. Izrađeni maslac dodajte smjesi i sve dobro izradite mikserom.
  7. Gotov nadjev stavite u hladnjak.
  8. U međuvremenu, pripremite košnice.
  9. Izradite čvrst snijeg od bjelanjaka pa umiješajte šećer u prahu i orahe. Dobro sve izmiješajte. Smjesa treba biti čvrsta.
  10. Od dobivene smjese napravite otprilike 50 kom kuglica jednake veličine.
  11. Kalup za košnice obilato iznutra pospite šećerom u prahu, utisnite kuglicu smjese tako da pokrijete cijelu unutrašnjost.
  12. U nastalu šupljinu u sredini dodajte nadjev koji ste prethodno napunili u vrećicu za ukrašavanje s okruglim manjim nastavkom te na vrh stavite krug hostije.
  13. Ako nemate gotov okrugli oblik jestive hostije, možete koristiti oblatine, te od njih izrezati sami manje krugove.
  14. Bitno je da budu promjera otvora kalupića.
  15. Okrenite kalup i oprezno lupkajte da košnica ispadne.
  16. Košnice se trebaju sušiti jedan dan na zraku.
  17. Kasnije ih možete držati u hladnjaku.


Ninu možete pratiti i na Instagramu.

Linker
01. studeni 2024 05:36