Ako ste ljubitelji poznatih čokoladnih poslastica unutar kojeg se skriva bogat okus peperminta, došli ste na svoje. Ovu popularnu inačicu možete i sami napraviti koristeći pritom kvalitetne sastojke. Možda se isprva čini pametnijom odlukom jednostavno otići u trgovinu po dozu ovih slatko osvježavajućih zalogaja, međutim, sastav na poleđini bi trebao biti dovoljan razlog zašto bi ipak bilo napraviti svoju verziju, jednako ukusnu. U ovom se receptu koriste samo četiri sastojka koja donosimo u nastavku.
Razlika između ekstrakta i ulja paprene metvice
Ulje paprene metvice je koncentriranije od ekstrakta, pa ga nećete trebati koristiti u tolikoj količini da dobijete jak okus paprene metvice. Stoga, za ovaj ćete recept biti potrebno koristiti 10 kapi ulja ili jednu čajnu žličicu ekstrakta paprene metvice.
Nutritivne činjenice
Nekoliko je zanimljivosti kad je riječ o sastojcima koje koristimo za izradu ovog čokoladnog kolača.
- Kokosovo ulje: Kokosovo ulje daje glatku kremastost koju želite. Njegov prirodni sadržaj zasićenih masti također pomaže u prevenciji bolesti srca i snižava loš kolesterol.
- Manuka med: Iako je i običan med sasvim dobar, Manuka med je još bolji. Pun je protuupalnih svojstava. Osim toga, kao prirodni zaslađivač, dodaje okus jelima bez naglih skokova šećera u krvi.
- Paprena metvica: Poznato i kao ulje od peperminta je izvrsno za fokus, poboljšava probavu, smanjuje mučninu i daje energiju.
- Tamna čokolada: Puna je antioksidansa koji štite od slobodnih radikala koji pak uzrokuju bolesti. Također, može poboljšati zdravlje srca.
Jedna paprena metvica (oko 36 g) sadrži 242 kcal, 10,7 g ugljikohidrata, 22,7 g masnoće, 1,2 g vlakna, 0,9 g proteina i 0 mg kolesterola.
Kako izraditi kolačiće od paprene metvice koje će mnogi voljeti?
Sastojci za jednu porciju:
- 470 ml kokosovog ulja, sobne temperature
- 120 ml Manuka meda (ili sirovog meda)
- 1 žličica ekstrakta paprene metvice ili 10 kapi eteričnog ulja paprene metvice
- 85 grama tamne čokolade, minimalno 72 posto kakaa
Priprema:
1. U velikoj zdjeli pomiješajte kokosovo ulje, Manuka med i ekstrakt paprene metvice.
2. Napravljenu smjesu stavite u silikonski kalup i zamrznite 20-30 minuta.
3. Na pari na laganoj vatri otopite tamnu čokoladu.
4. Izvadite smjesu iz kalupa.
5. Vilicom ili žlicom potopite smjesu u otopljenu čokoladu.
6. Stavite na lim za pečenje i ponovno zamrznite 20 do 30 minuta.
7. Prije samog serviranja, ostavite kolačiće od paprene metvice oko minutu do dvije da se zagriju na sobnoj temperaturi.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....