Foto: iStock
Volimo tropsko voće

Kolač s karameliziranim kumkvatima

Jedan je od rijetkih plodova koji se jedu zajedno s koricom, no pripazite na sitne koštice.

Za biskvit:

  • 11,5 dag maslaca
  • 13 dag brašna
  • ½ žličice praška za pecivo
  • prstohvat soli
  • 3 jaja
  • 14 dag šećera
  • vanilija
  • korica 3 limuna

Za karamel:

  • 50 dag kumkvata
  • 25 dag šećera
  • 5 žlica vode + voda za prokuhavanje

Priprema:

  1. Za biskvit maslac otopite, a brašno prosijte sa solju i praškom za pecivo. Jaja miksajte sa šećerom dok ne udvostruče volumen, dodajte srž vanilije i limunovu koricu. Brašno umiješajte u jaja, dobro izradite i pomalo umiješajte maslac.
  2. Smjesu odmorite u hladnjaku 30 minuta, zatim ulijte u namaštene i pobrašnjene kalupe i pecite na 185 stupnjeva Celzija dok ne dobije lagano smeđkaste rubove, a kad piknete štapićem u sredinu on mora ostati čist.
  3. Neoguljeni kumkvat narežite na deblje šnite. Stavite u zdjelu i dodajte vode toliko da ih pokrije. Kad zakipi, kuhajte 3 minute, procijedite i dolijte novu vodu. Postupak ponovite 3 puta - da se kumkvat odgorči.
  4. Zadnji put u ocijeđeni kumkvat dodajte šećer i 5 žlica vode i na laganoj vatri kuhajte bez miješanja, dok se sirup ne reducira i po vanjskom rubu dobije svijetlosmeđu boju. Ako se prekuha, bit će preljepljiv i pretvrd. Izlijte na ispečeni kolač.
Linker
03. studeni 2024 17:30