Ovaj je kolač blagdanski klasik, ali ovaj put u zanimljivoj, vrlo aromatičnoj i zdravoj varijanti. Izuzetno je jednostavan i brz za pripremu, a možete ga poslužiti za doručak ili užinu cijeloj obitelji. Smjesu pripremljenu po ovom receptu možete razdijeliti i u male kalupe za muffine te tako pripremiti zdravu užinu koju će djeca moći ponijeti u školu.
SASTOJCI (za 8 osoba)
• 300 g svježe mrkve
• 180 g brašna
• 60 g mljevenih badema
• 140 g ulja od kikirikija
• 3 jaja
• 185 g šećera
• 1 paketić praška za pecivo
• naribana korica jedne naranče
• prstohvat soli
• šećer u prahu
PRIPREMA
1. U blenderu sameljite mrkvu, zatim dodajte ulje i nastavite miješati dok ne dobijete narančastu kremu. U posebnoj zdjeli istucite snijeg od bjelanjaka i šećera, dodajte naribanu koricu naranče i kremu od mrkve te još jednom promiješajte.
2. U smjesu dodajte mljevene bademe i brašno pomiješano s praškom za pecivo te još jednom dobro promiješajte sve sastojke.
3. Kalup u obliku vijenca ili kalup za kuglof promjera 24 cm premažite maslacem i pospite brašnom. Ulijte smjesu u kalup i pecite u pećnici zagrijanoj na 175 stupnjeva 35 do 40 minuta.
4. Provjerite čačkalicom je li tijesto pečeno prije nego što izvadite kolač. Ako čačkalica izađe suha, znači da je kolač pečen i da ga možete izvaditi.
5. Ostavite da se malo ohladi i zatim ga izvadite na pladanj. Pospite šećerom u prahu i poslužite.
Možete ga preliti i čokoladom. Rastopite na pari 140 grama čokolade za kuhanje, žličicu meda i 80 grama maslaca. Prellijte ga po vijencu i stavite u hladnjak da se stvrdne. Na sobnoj temperaturi ovaj kolač može trajati tjedan dana.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....