Dr. Diana Petričević. FOTO SASA BURIC CROPIX
prepoznajte simptome

Kako odmastiti jetru? Doktorica Petričević donosi jelovnik i otkriva koji čaj je neophodan

Masna jetra u težim slučajevima može napredovati do ozbiljnijih stanja poput upale jetre, fibroze i ciroze

Masna jetra ili steatoza jetre stanje je koje se javlja kada se u jetri nakuplja višak masnoća. To se događa iz više razloga - zbog prekomjerne konzumacije alkohola, pretilosti, dijabetesa, visokog unosa šećera i masnoća te genetske predispozicije. Masnoća u jetri može dovesti do oštećenja jetrenih stanica i smanjenja njezine funkcionalnosti, a jetra je vitalni organ zadužen za niz funkcija, među ostalim za probavu, detoksikaciju, proizvodnju proteina i regulaciju razine šećera u krvi. Masna jetra u težim slučajevima može napredovati do ozbiljnijih stanja poput upale jetre (steatohepatitisa), fibroze i ciroze.


KAKO SE OTKRIVA

Dijagnoza masne jetre obično se postavlja na temelju kombinacije medicinske povijesti, fizičkog pregleda i dijagnostičkih testova. Važno je potražiti liječničku pomoć ako se pojave simptomi ili faktori rizika za masnu jetru jer je pravodobna dijagnoza bitna za pravilno upravljanje bolešću i sprečavanje komplikacija. Ključnu ulogu u tome ima pravilna prehrana. Glavni cilj je smanjiti unos masnoća, posebno zasićenih i transmasnih kiselina te šećera i rafiniranih ugljikohidrata, dok se istovremeno povećava unos vlakana, proteina, voća, povrća i zdravih nezasićenih masti. Zasićenih masti ima u masnom mesu, prženoj hrani, punomasnim mliječnim proizvodima i zasićenim uljima poput kokosovog. Umjesto toga savjetuje se konzumirati nezasićene masti kojih ima u orašastim plodovima, sjemenkama, maslinovom ulju, avokadu i ribi te su korisne za zdravlje jetre.

Šećer i rafinirani ugljikohidrati mogu pridonijeti nakupljanju masnoća u jetri, stoga je važno smanjiti unos hrane poput slatkiša, gaziranih pića, bijelog kruha i peciva te birati cjelovite žitarice, voće i povrće, koji su bogati vlaknima, antioksidansima i vitaminima. Proteini imaju važnu ulogu u zdravlju jetre, ali treba birati proteine niske masnoće poput piletine bez kožice, puretine, ribe, jaja te mahunarki i orašastih plodova. Valja istaknuti i važnost redovitih obroka kako bi se održala stabilna razina šećera u krvi i spriječilo prejedanje, što također dovodi do prekomjernog nakupljanja masnoća u jetri. Savjetuje se ograničiti ili izbjegavati alkohol kako bi se smanjio rizik od dodatnog oštećenja jetre. Uz pravilnu prehranu, važno je voditi aktivan i zdrav način života koji uključuje redovitu tjelesnu aktivnost. Dovoljno sna i kontrola stresa nužni su kako bi se potaknulo zdravlje jetre i opće dobro stanje organizma.


SIMPTOMI

Masna jetra često ne uzrokuje očite simptome u ranim fazama. Međutim, kako bolest napreduje, mogu se pojaviti sljedeći simptomi:

  • umor i iscrpljenost
  • bol ili nelagoda u gornjem desnom dijelu trbuha mogu se javiti kao posljedica povećanja jetre
  • gubitak apetita ili osjećaj sitosti nakon malih obroka
  • mučnina i povraćanje javljaju se s težim oblicima masne jetre
  • povećanje tjelesne mase
  • bolovi u zglobovima također mogu biti povezani s upalnim procesima koji se javljaju kod masne jetre.


LIJEČENJE I "ČIŠĆENJE" MASNE JETRE

Liječnik može propisati i lijekove koji pomažu u kontroliranju simptoma, smanjenju upale i sprečavanju progresije bolesti. U terapiji masne jetre koriste se: statini, lijekovi koji se često koriste za snižavanje razine kolesterola u krvi, a mogu pomoći u smanjenju nakupljanja masnoća u jetri i smanjenju rizika od komplikacija poput fibroze i ciroze; metformin, lijek koji se koristi za liječenje dijabetesa tipa 2, također može koristiti i osobama s masnom jetrom jer poboljšava osjetljivost na inzulin i smanjuje rizik od napredovanja bolesti; potom vitamin E, antioksidans koji može imati blagotvoran učinak na zdravlje jetre i smanjiti upalu. Međutim, vitamin E za liječenje masne jetre treba uzimati pod nadzorom liječnika jer visoke doze mogu biti štetne. Uz to, dodaci omega-3 masnih kiselina, poput ribljeg ulja, pomažu u smanjenju upale u jetri.


ČAJEVI I BILJNI DODACI

Postoje određene biljke i biljni preparati koji se tradicionalno koriste za potporu zdravlju jetre. Međutim, važno je napomenuti da znanstveni dokazi o njihovoj učinkovitosti i sigurnosti često nedostaju, pa se trebaju uzimati s oprezom i pod nadzorom stručnjaka.

Đumbir se često koristi u tradicionalnoj medicini zbog svojih protuupalnih svojstava. Neki istraživači tvrde da može imati blagotvoran učinak na zdravlje jetre.

Mlijeko čička tradicionalno se koristi za potporu zdravlju jetre. Neki istraživači sugeriraju da ekstrakt mlijeka čička može imati hepatoprotektivno djelovanje, odnosno da štiti jetru od oštećenja.

Zeleni čaj bogat je antioksidansima koji mogu pomoći u detoksikaciji jetre i smanjenju upale.

Kurkuma je začin koji se često koristi u ajurvedskoj medicini zbog svojih protuupalnih svojstava. Istraživanja sugeriraju da kurkumin, aktivni sastojak kurkume, može pomoći zdravlju jetre.

Prije početka uzimanja bilo kakvih dodataka prehrani ili biljnih pripravaka za potporu zdravlju jetre treba se konzultirati s liječnikom ili nutricionistom, osobito ako već imate dijagnosticiranu masnu jetru ili neko drugo stanje jetre.


JELOVNIK

Jelovnik kod masne jetre može biti vrlo kompleksan ovisno o stadiju bolesti i farmakoterapiji, no postoje neke opće smjernice koje treba uzeti u obzir prilikom odabira namirnica. Evo popisa namirnica koje se preporučuju u prehrani za masnu jetru:

Riba: losos, skuša, sardine i druge masne ribe bogate omega-3 masnim kiselinama koje su korisne za zdravlje jetre. Piletina i puretina: meso peradi bez kože koje je bogato proteinima niske masnoće. Jaja: dobar su izvor proteina i hranjivih tvari te se mogu konzumirati umjereno.

Mahunarke: grah, leća, slanutak i grašak bogati su vlaknima i proteinima te su odličan izbor za vegetarijance.

Povrće: brokula, kelj, špinat, mrkva, tikvice, rajčica i drugo povrće bogato vlaknima, vitaminima i mineralima.

Voće: jabuke, banane, bobičasto voće, citrusi i drugo voće bogato antioksidansima, vitaminima i vlaknima.

Cjelovite žitarice: integralna tjestenina, smeđa riža, kvinoja, ječam i druge cjelovite žitarice bogate vlaknima.

Orašasti plodovi i sjemenke: bademi, orasi, lješnjaci, sjemenke lana, bundeve i chia sjemenke bogate zdravim mastima, proteinima i vlaknima.

Maslinovo ulje: zdravi izvor nezasićenih masti, može se koristiti za kuhanje ili kao preljev za salate.

Nemasni mliječni proizvodi: jogurt s niskim udjelom masti, obrani sir i nemasno mlijeko koji su bogati kalcijem i proteinima.

Zeleni čaj: sadrži antioksidanse koji mogu pomoći u detoksikaciji jetre.

Voda: redoviti unos vode ključan je za zdravlje jetre i cijelog organizma.

Linker
25. lipanj 2024 08:41