Iako prvenstveno posvećen hrvatskom dizajnu, Croatian Design Superstore od rujna postaje bogatiji za jedinstvenu gastro-priču s fokusom na "hranu s izvora", autohtone i prirodno uzgojene hrvatske proizvode koje pod svojom kapom okuplja Mali plac, poznata mala mobilna tržnica lokalnih, organskih proizvoda. Jaka poveznica Malog placa i Croatian Design Superstora proizlazi iz, iako fokusom različitih, u osnovi zajedničkih nastojanja afirmiranja hrvatskog, autohtonog i originalnog, što ovu suradnju čini tek najavom njihovih daljnjih aktivnosti.
"Trudimo se da posjet Supestoreu zaista bude cjelovito i zanimljivo dizajnersko iskustvo u svakom pogledu, kontinuirano koristeći café kao poligon za nove dizajnerske koncepte i ideje – upravo se zato suradnja s Malim placem čini prirodnim korakom naprijed.” kaže Ira Payer, kreativna direktorica platforme.
Mali plac će, za početak, u Croatian Design Superstoreu gostovati dvije subote, 17. rujna i 1. listopada, a zdrava nabavka sezonskih namirnica, uz kušanje gastro-delicija domaćih OPG-ova, moći će se obaviti oba dana između 10 i 16 sati. Posjetitelji će u to vrijeme imati priliku i upoznati se s malim proizvođačima iz raznih regija Hrvatske te doznati sve što ih zanima o njihovim proizvodima.
Na popisu mnogobrojnih namirnica Malog placa su i delicije koje se ne mogu pronaći na uobičajenim prodajnim mjestima, a koje ćete ovom prilikom moći kupiti u CDSS-u. Među njima su i proizvodi Slow Food Internationala - Pelješki varenik i češnjak iz Ljubitovice, tradicionalni sir prgice, domaće suhe smokve, sušene eko-rajčice, besvkasni kruh po staroj recepturi, eko-maline i sirove veganske torte.
Niste čuli za Mali plac?
Mali plac već četiri godine u kontinuitetu stvara platformu koja na zanimljiv i inovativan način promiče vrijednosti lokalnog i tradicijskog uzgoja hrane te direktnog i osobnog predstavljanja malih proizvođača. Od svog početka Mali plac predstavlja puno više od samog "placa", a postaje poznat kao mjesto susreta, druženja i kušanja te razmjene zdrave hrane, ideja i kreativnosti. Dosad je održano više od 300 njegovih izdanja na raznim gradskim lokacijama, a ostvarene su i brojne suradnje s drugim relevantnim projektima i manifestacijama.
Inače, Croatian Design Superstore originalni je koncept u Zagrebu koji afirmira hrvatski dizajn kao značajan segment domaće kulturne i kreativne industrije, pruža kvalitetan i zanimljiv sadržaj turističkim posjetiteljima, podiže razinu ponude i povećava atraktivnost destinacije te pomaže njezinu brendiranju. Otvoren u ožujku 2015. u središtu Zagreba u Martićevoj 4, Croatian Design Superstore ubrzo je postao svakodnevno okupljalište domaćih i stranih kreativaca i nezaobilazna destinacija turističkih posjetitelja.
A kako izgleda kad Mali plac gostuje u CDSS-u, pogledajte u nastavku.
šipak
šećer
cimet
štapić vanilije
muškatni oraščić
voda
Priprema:
- Zrele šipke operite i stavite u prikladnu posudu za kuhanje.
- Dolijte vodu tako da ona bude 2-3 cm iznad šipka.
- Kuhajte na umjerenoj vatri, uz često miješanje, dok plodovi ne omekšaju.
- Zgnječite ih kuhačom. Propasirajte smjesu koristeći pasirku, pa potom procijedite kroz gazu. Na ovaj način se uklanjaju koštice i dlačice šipka.
- Dobivenu smjesu kuhajte sa šećerom uz neprekidno miješanje. Na litru smjese ide pola kilograma šećera. Kuhajte dok se ne postigne konzistencija meda.
- Pri samom kraju dodajte sjemenke pola mahune vanilije, 1/4 čajne žličice svježe mljevenog muškatnog oraščića i 1/3 čajne žličice cimeta. Sve dobro promiješajte i maknite s vatre.
- Vrućim džemom punite vruće staklenke, prekrijte celofanom i zatvorite poklopcem.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....