Od davnina ga koristi istočnjačka medicina, posebno ayurveda, a zahvaljujući ljekovitim svojstvima nazivaju ga i kraljevskim uljem ili tekućim zlatom. U našem podneblju ghee neki smatraju egzotičnom namirnicom, no to je zapravo čisto maslo koje se i kod nas koristi od davnina. Spravljao se kako bi se najdragocjeniji sastojci kravljeg mliječnog maslaca sačuvali od kvarenja.
Pročišćen maslac
Takav pročišćeni svježi maslac ne sadrži mliječni protein kazein, a jedini je mliječni proizvod koji u sebi nema ni mliječni šećer laktozu i stoga je prikladan osobama osjetljivim na mlijeko i mliječne proizvode. Lako je probavljiv, te se može koristiti od najranije dječje dobi.
Mnoštvo je znanstvenih dokaza koji pokazuju da različiti bioaktivni spojevi poput konjugiranih linolnih kiselina, te kratkolančanih i srednjelančanih masnih kiselina doprinose poboljšanju zdravlja i dugovječnosti ljudi. Ghee se može koristiti sam ili u kombinaciji s medom za liječenje rana, opeklina, upala kože i žuljeva, a pokazao se učinkovitim i pri liječenju očnih infekcija, u smanjenju lošeg kolesterola, prevenciji dijabetesa, usporavanju Alzheimerove bolesti.
Pomaže kod raznih oboljenja
Zasićene masti snižavaju rizik od bolesti srca, sprečavaju osteoporozu, jačaju imunološki sustav, hrane mozak i živčani sustav, reguliraju rad hormona.
U svrhu liječenja i čišćenja organizma ayurveda preporučuje uzimanje jedne do dvije čajne žličice gheea ujutro, na prazan želudac. Zagrijava tijelo, stimulira probavnu vatru, pomlađuje organizam i pospješuje izbacivanje toksina iz tijela.
Kulinarski stručnjaci koriste ghee kao bazu za pripremu najrazličitijih vrsta jela, može se konzumirati na bezbroj načina i odlična je zamjena za biljna ulja, maslac ili ostale masnoće. Dodaje se hrani jer joj daje punoću okusa i mirisa, a s obzirom da je otporan na temperaturu prikladan je za prženje, pohanje, pečenje svih vrsta hrane, pripreme slanih i slatkih jela, kolača. Daje osobitu aromu varivima i juhama, a koristi se i kao ukusan i samostalan namaz na kruh.
Kako ga napraviti?
Pri izradi gheeja bitna je kvaliteta maslaca od kojeg se izrađuje. Mora biti visokokvalitetan, nepasteriziran i nezasoljen. Priprema se profinjenim i dugotrajnim, ali vrlo jednostavnim postupkom laganog zagrijavanja,a tijekom kuhanja žlicom se s vrha uklanja pjena i otpadne tvari, sve dok ne ostane bistra zlatna tekućina, 99 postotna čista mliječna masnoća. Ne smije se prekuhati, niti izgorjeti jer neće ispasti kvalitetan, a u tom slučaju neće imati svoj pozitivan učinak na tijelo i um. Rok trajanja mu je neograničen, a što je stariji, to je ljekovitiji.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....